Nyt kasvissyöjänä on tullut harvemmin tehtyä mitään perinteisiä ruokia. Sosekeittoja ja kasvispihvejä lukuunottamatta mun ruoat ovat lähinnä olleet luokkaa “heitä lautaselle kaikkia vihanneksia, mitä jääkaapista löytyy ja paista kylkeen papuja tai tofua”, eikä perinteisimpiä ruokia, kuten kasvislasagnea tai pasta bolognesea ole tullut tehtyä ollenkaan.

Eikä niitä perinteisimpiä ruokia ookkaan edes tehnyt koskaan mieli. Rakastan kasvisruoassa nimittäin juurikin sitä, kuinka samaan annokseen voi heittää lukuisia vihanneksia, pyöräyttää kylkeen esim. jonkinlaista tahnaa tai soossia, keittää sekaan kvinoaa ja paistaa lisäksi vielä papuja tai tofua, ja maut sopivat aina yhteen ja ruoka on joka kerta super helppotekoista ja herkullista. Sen takia oon tietyllä tavalla vähän kaavoihin kangistunut, sillä liian usein heitän mututuntumalla pannulle raaka-aineita ja länttään ne sitten lautaselle kaikki sekaisin.

Untitled

Hetken aikaa sitten meillä tuli kuitenkin ystävän kanssa puheeksi, kuinka olisi kiva tehdä kasvisversioita myös perinteisimmistä ruoista. Keskustelussa nousi esiin soijarouhekastike, jota ystäväni oli hiljattain kokeillut valmistaa ja joka oli kaikenlisäksi ollut vielä ihan superhyvääkin. Heti sen kuultuani aloin jo ideoimaan reseptiä päässäni ja päätin, että sinä iltana kokeilisin itsekin tehdä soijarouheesta pastakastiketta.

Joten tuumasta toimeen. Talsin niiltä sijoiltani suoraa päätä kauppaan, nappasin mukaan tarvittavat ainekset ja suuntasin kohti kotia herkullisen pasta-annoksen kiilto silmissäni. Lueskelin hieman, miten soijarouhe kuuluu valmistaa ja pian jo keittelin kastiketta hellalla. Paistoin itselleni “pastaksi” porkkana- ja palsternakkasuikaleita sekä toisena päivänä kokeilin myös kesäkurpitsasuikaleita, ja kummatkin toimivat tämän kastikkeen kanssa oikein mainiosti. Varmasti myös perinteinen pasta olisi ollut nappivalinta, mutta minulta ei sillä hetkellä löytynyt gluteenitonta pastaa, jota yleensä käytän.

Untitled

Ruokaa tuli oikein iso annos kerralla, joka helpotti seuraavien päivien kokkailuita. Oli ihanaa, kun ruokaa oli valmiina jääkaapissa, kun tulin väsyneenä töiden jälkeen kotiin. Ja toisaalta se helpotti kiireisimpinä päivinä, kun eväitä ei tarvinnut alkaa etukäteen vääntämään, vaan nappasin jääkaapista valmiin annoksen mukaani.

Resepti on helppo ja nopea, eikä se vaadi sen kummempia aineksiakaan. Lisäsin tähän omaan bolognesekastikeversiooni vielä pakastepinaattia tuomaan annokseen hieman lisä ravintoarvoa, mutta pinaatin voi hyvin jättää myös kastikkeesta pois.

Tätä syödessä tuli täysi flashbacki niihin aikoihin, kun se perinteinen pasta bolognese oli lähes jokaviikkoista ruokaa, sillä tämä maistui todella paljon samalta, kuin se ihan lihaversiokin. Uskokaa tai älkää.

Untitled



Soijarouhekastike
3 dl kuivattua soijarouhetta
5dl vettä

2 sipulia
2-3 isoa valkosipulin kynttä
1 prk (500g) tomaattimurskaa
1 pkt (n.2dl) kaurakermaa
yrttimausteseosta tai tuoreita yrttejä, kuten esim. basilikaa tai timjamia
suolaa
pippuria
ripaus chiliä
(2 kourallista pakastepinaattia)
Laita soijarouhe ja vesi kulhoon ja anna rouheen turvota n. 5-10 min. Kuullota sipulit ja valkosipulit öljytyllä pannulla. Kun sipulit ovat kullanruskeita, lisää sekaan vedessä turvonnut soijarouhe ja paista sitä hetki sipuleiden kanssa. Laske hellan lämpötila keskilämmölle ja lisää sekaan tomaattimurska, kaurakerma ja pakastepinaattikuutiot (tai mahdollisesti tuoreet pinaatin lehdet, jos käytät niitä). Anna kastikkeen porista niin kauan, kunnes pinaatit ovat sulaneet joukkoon ja seos on sakeutunut hieman.
Valmista kylkeen joko tavallista pastaa tai paista pannulla esimerkiksi porkkana-, kesäkurpitsa- tai palsternakkasuikaleita.
Voìla!
-Laura