Kasvissyöjän bolognese
Nyt kasvissyöjänä on tullut harvemmin tehtyä mitään perinteisiä ruokia. Sosekeittoja ja kasvispihvejä lukuunottamatta mun ruoat ovat lähinnä olleet luokkaa ”heitä lautaselle kaikkia vihanneksia, mitä jääkaapista löytyy ja paista kylkeen papuja tai tofua”, eikä perinteisimpiä ruokia, kuten kasvislasagnea tai pasta bolognesea ole tullut tehtyä ollenkaan.
Eikä niitä perinteisimpiä ruokia ookkaan edes tehnyt koskaan mieli. Rakastan kasvisruoassa nimittäin juurikin sitä, kuinka samaan annokseen voi heittää lukuisia vihanneksia, pyöräyttää kylkeen esim. jonkinlaista tahnaa tai soossia, keittää sekaan kvinoaa ja paistaa lisäksi vielä papuja tai tofua, ja maut sopivat aina yhteen ja ruoka on joka kerta super helppotekoista ja herkullista. Sen takia oon tietyllä tavalla vähän kaavoihin kangistunut, sillä liian usein heitän mututuntumalla pannulle raaka-aineita ja länttään ne sitten lautaselle kaikki sekaisin.
Hetken aikaa sitten meillä tuli kuitenkin ystävän kanssa puheeksi, kuinka olisi kiva tehdä kasvisversioita myös perinteisimmistä ruoista. Keskustelussa nousi esiin soijarouhekastike, jota ystäväni oli hiljattain kokeillut valmistaa ja joka oli kaikenlisäksi ollut vielä ihan superhyvääkin. Heti sen kuultuani aloin jo ideoimaan reseptiä päässäni ja päätin, että sinä iltana kokeilisin itsekin tehdä soijarouheesta pastakastiketta.
Joten tuumasta toimeen. Talsin niiltä sijoiltani suoraa päätä kauppaan, nappasin mukaan tarvittavat ainekset ja suuntasin kohti kotia herkullisen pasta-annoksen kiilto silmissäni. Lueskelin hieman, miten soijarouhe kuuluu valmistaa ja pian jo keittelin kastiketta hellalla. Paistoin itselleni ”pastaksi” porkkana- ja palsternakkasuikaleita sekä toisena päivänä kokeilin myös kesäkurpitsasuikaleita, ja kummatkin toimivat tämän kastikkeen kanssa oikein mainiosti. Varmasti myös perinteinen pasta olisi ollut nappivalinta, mutta minulta ei sillä hetkellä löytynyt gluteenitonta pastaa, jota yleensä käytän.
Ruokaa tuli oikein iso annos kerralla, joka helpotti seuraavien päivien kokkailuita. Oli ihanaa, kun ruokaa oli valmiina jääkaapissa, kun tulin väsyneenä töiden jälkeen kotiin. Ja toisaalta se helpotti kiireisimpinä päivinä, kun eväitä ei tarvinnut alkaa etukäteen vääntämään, vaan nappasin jääkaapista valmiin annoksen mukaani.
Resepti on helppo ja nopea, eikä se vaadi sen kummempia aineksiakaan. Lisäsin tähän omaan bolognesekastikeversiooni vielä pakastepinaattia tuomaan annokseen hieman lisä ravintoarvoa, mutta pinaatin voi hyvin jättää myös kastikkeesta pois.
Tätä syödessä tuli täysi flashbacki niihin aikoihin, kun se perinteinen pasta bolognese oli lähes jokaviikkoista ruokaa, sillä tämä maistui todella paljon samalta, kuin se ihan lihaversiokin. Uskokaa tai älkää.
Anonyymi
Moikka! Vähän aiheesta poikkeava kysymys olisi mielessä, nimittäin..
Osaisitkohan suositella jotain pt-koulutusta? Mitä itse oot käyny tai onko muuten jotain kokemuksia näistä eri koulutuspaikoista? 🙂
Super iso kiitos vastauksesta, ja ihanaa sunnuntaita<3
Laura
Moi! Joo, mä käyn tällä hetkellä tuolla Trainer4You:lla ja oon kyllä tykännyt siitä! Niiden koulutukset on aina viikonloppuisin, kerran kuukaudessa, ja silloin pidetään kaks päivää tiivis lähiopetusjakso, jossa käydään aina eri teemoja läpi. Jaksoja on yhteensä yhdeksän, eli koulutus kestää sen 9kk, jonka aikana tulee hankkia itselleen myös harjoitusasiakas, jonka kanssa harjoittelee tulevaa duunia ohjaamalla asiakasta ja tekemällä hänelle tavoitteiden mukaiset treeniohjelmat:) Trainer4You on yksi Suomen suosituimmista ja parhaista kouluttajista ja heidän koulutuksesta saa EHFA -lisenssin, joka takaa sen, että voi tehdä pt-hommia esimerkiksi ympäri Eurooppaa ja on lisenssoitu personal trainer. Yks, mitä oon kans kuullu kehuttavan on FAF:n koulutus:)
Jenna
Minäkin olen viime aikoina tykännyt jostain syystä tehdä perinteisempiä ruokia, mm. makarooni- ja kaalilaatikko on tullut väsättyä härkäpapurouheesta. Kasvissyöntiin siirryttäessä oppii ja tulee tehtyä niin paljon uutta, että ne lapsuuden lempiruuat jää helposti unholaan, vaikka ne on tosi helppo toteuttaa ilman lihaa. Mutta kyllä maistuu hyvältä pitkän tauon jälkeen. <3
Laura
Joo niimpä! Maistui kyllä ihan taivaalliselta näin pitkän ajan jälkeen<3 Itellä ois suunnitelmissa seuraavaks tehdä lasagnea! Namm:)
Liisa Kivi
Haha eikä, telepatia pelaa taas! Mulla luonnoksissa justiinsa ihan melkein sama resepti XDDD
Laura
Perus :''DDD
heidi
Moikka, ihanan näkönen annos! Ei oo itselle tullut mieleen lisätä pinaattia, vaikka vastaavanlaista soijarouhekastiketta on tullut tehtyä aina välillä. Täytyy kokeilla ens kerralla! Sitä mietin, että minkälainen kuorimaveitsi/vekotin sulla on, kun saat porkkanasta noin leveitä ja pitkän näkösiä suikaleita? :DD
Millanen
Tätä on kyllä pakko kokeilla heti huomenna! Juuri nimittäin mietin että mitäköhän sitä keksisi kaapissa olevasta puolikkaasta soijarouhepussista, jotenkin ei vaan ikinä tule käytettyä vaikka hyvää ja helppoa onkin!