Oli sunnuntai ja vapaapäivä. Oli harmaa, viileä ja hämärtyvä marraskuinen ilta, lämmin koti ja kynttilät. Keittiön pöydällä odotteli kaunis ja isokokoinen myskikurpitsa, jonka halusin valmistaa ruoaksi. Halusin tehdä jotain erilaista – oikein kunnon sunnuntairuokaa – joka lämmittäisi tänä viileänä ja tuulisena päivänä. Sitten mä keksin.

Untitled

Tekisin oikein täyteläisen pataruoan. Suuren kattilallisen kasviksia, papuja, kermaa, suolaa ja yrttejä yhdessä… Oi kyllä.

Mieleeni muistui heti isäni kehittämä kanapata, joka oli aikoinaan yhtä lempiruokaani. Sitä syötiin aina sunnuntaina alkuillasta, yhdessä perheen kanssa. Isä käytti aina koko päivän sen valmistamiseen, haudutti pataa pitkään, kävi välillä hämmentämässä ja maistamassa, lisäsi mausteita tarpeen mukaan ja antoi ruoan vetäytyä. Ja sen padan kermainen ja täyteläinen maku, pehmeiksi hautuneet vihannekset ja pieni chilitujaus olivat juurikin niitä tekijöitä, mitkä tekivät ruoasta täydellisen. Siitä kanasta en nimittäin koskaan edes välittänyt. Tätä muistellen halusin valmistaa jotakin samankaltaista – tällä kertaa vaan kasvisversiona, minun omana versionani.

Niin syntyikin tämä herkullinen ja täyteläinen – täysin intuition perusteella luomani – kasvispata. Valmistin pataa oikein ison satsin, keitin kaveriksi kattilallisen tummaa riisiä, ja siitä setistä riitti kätevästi annoksia jopa kolmeksi päiväksi (tätä ei ei ikinä tapahdu, sillä kokkaan aina kuitenkin liian pieniä satseja kerralla). Oiva ruoka siis siltäkin kannalta, että annoksia jää – jos itselleen kokkaa – kiireisten päivien varalle jääkaappiin. Tämä pata on myös täydellinen ruoka näihin viileneviin loppuvuoden päiviin ja hämärtyviin iltoihin.

Untitled

Täyteläinen kasvispata

2 keltaista sipulia
2 valkosipulin kynttä
puolikas isosta myskikurpitsasta
2 pkt kikherneitä
12 palaa pakastepinaattia TAI pussillinen tuoretta pinaattia
2-3 lehtisellerin vartta
4 dl kaurakermaa (käytin Plantin sipulinmakuista kaurakermaa)
1-2 dl vettä


suolaa
puolikas ruukku korianteria
currya
chiliä (joko tuoretta tai jauhetta)


lisukkeeksi riisiä

Laita suuri kattila hellalle lämpenemään. Pilko sipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kuullota niitä keskilämmöllä kattilan pohjalla öljyssä n. 5-10min tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman kullanruskeaa väriä. Pilko sillä aikaa sellerin varret ohuiksi viipaleiksi ja puolet myskikurpitsasta pieniksi kuutioiksi ja kaada ne sipuleiden sekaan kattilaan. Kaada kattilaan myös kaurakerma ja vesi, anna seoksen alkaa kiehua ja keitä sipuli-kurpitsa-selleri seosta n. 10 minuuttia tai kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmenneet. Lisää tässä vaiheessa myös mausteet – suola, curry, (tuore) korianteri ja chilijauhe (jos käytät tuoretta chiliä, lisää chiliviipaleet jo alussa sipulien kanssa samaan aikaan). Lisää sitten sekaan pinaatti, puristettu valkosipuli ja valutetut sekä huuhdellut kikherneet. Keitä miedolla lämmöllä, seosta aina välillä hämmentäen toiset 5-10 min, niin, että pakastepinaattikuutiot ovat sulaneet. Anna sitten hautua kannen alla pienimmällä lämmöllä sen aikaa, kun keität riisin tai muun lisukkeen. Hämmennä pataa aina välillä, tarkista maku ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa.

Laita villasukat jalkaan, sytytä kynttilät ja nauti pataa pimeänä (sunnuntai)iltana.

Untitled

-Laura