Täyteläinen kasvispata pimeneviin iltoihin

Oli sunnuntai ja vapaapäivä. Oli harmaa, viileä ja hämärtyvä marraskuinen ilta, lämmin koti ja kynttilät. Keittiön pöydällä odotteli kaunis ja isokokoinen myskikurpitsa, jonka halusin valmistaa ruoaksi. Halusin tehdä jotain erilaista – oikein kunnon sunnuntairuokaa – joka lämmittäisi tänä viileänä ja tuulisena päivänä. Sitten mä keksin.
Tekisin oikein täyteläisen pataruoan. Suuren kattilallisen kasviksia, papuja, kermaa, suolaa ja yrttejä yhdessä… Oi kyllä.
Mieleeni muistui heti isäni kehittämä kanapata, joka oli aikoinaan yhtä lempiruokaani. Sitä syötiin aina sunnuntaina alkuillasta, yhdessä perheen kanssa. Isä käytti aina koko päivän sen valmistamiseen, haudutti pataa pitkään, kävi välillä hämmentämässä ja maistamassa, lisäsi mausteita tarpeen mukaan ja antoi ruoan vetäytyä. Ja sen padan kermainen ja täyteläinen maku, pehmeiksi hautuneet vihannekset ja pieni chilitujaus olivat juurikin niitä tekijöitä, mitkä tekivät ruoasta täydellisen. Siitä kanasta en nimittäin koskaan edes välittänyt. Tätä muistellen halusin valmistaa jotakin samankaltaista – tällä kertaa vaan kasvisversiona, minun omana versionani.
Niin syntyikin tämä herkullinen ja täyteläinen – täysin intuition perusteella luomani – kasvispata. Valmistin pataa oikein ison satsin, keitin kaveriksi kattilallisen tummaa riisiä, ja siitä setistä riitti kätevästi annoksia jopa kolmeksi päiväksi (tätä ei ei ikinä tapahdu, sillä kokkaan aina kuitenkin liian pieniä satseja kerralla). Oiva ruoka siis siltäkin kannalta, että annoksia jää – jos itselleen kokkaa – kiireisten päivien varalle jääkaappiin. Tämä pata on myös täydellinen ruoka näihin viileneviin loppuvuoden päiviin ja hämärtyviin iltoihin.
Täyteläinen kasvispata
2 keltaista sipulia
2 valkosipulin kynttä
puolikas isosta myskikurpitsasta
2 pkt kikherneitä
12 palaa pakastepinaattia TAI pussillinen tuoretta pinaattia
2-3 lehtisellerin vartta
4 dl kaurakermaa (käytin Plantin sipulinmakuista kaurakermaa)
1-2 dl vettä
suolaa
puolikas ruukku korianteria
currya
chiliä (joko tuoretta tai jauhetta)
lisukkeeksi riisiä
Laita suuri kattila hellalle lämpenemään. Pilko sipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kuullota niitä keskilämmöllä kattilan pohjalla öljyssä n. 5-10min tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman kullanruskeaa väriä. Pilko sillä aikaa sellerin varret ohuiksi viipaleiksi ja puolet myskikurpitsasta pieniksi kuutioiksi ja kaada ne sipuleiden sekaan kattilaan. Kaada kattilaan myös kaurakerma ja vesi, anna seoksen alkaa kiehua ja keitä sipuli-kurpitsa-selleri seosta n. 10 minuuttia tai kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmenneet. Lisää tässä vaiheessa myös mausteet – suola, curry, (tuore) korianteri ja chilijauhe (jos käytät tuoretta chiliä, lisää chiliviipaleet jo alussa sipulien kanssa samaan aikaan). Lisää sitten sekaan pinaatti, puristettu valkosipuli ja valutetut sekä huuhdellut kikherneet. Keitä miedolla lämmöllä, seosta aina välillä hämmentäen toiset 5-10 min, niin, että pakastepinaattikuutiot ovat sulaneet. Anna sitten hautua kannen alla pienimmällä lämmöllä sen aikaa, kun keität riisin tai muun lisukkeen. Hämmennä pataa aina välillä, tarkista maku ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa.
Laita villasukat jalkaan, sytytä kynttilät ja nauti pataa pimeänä (sunnuntai)iltana.
Anonyymi
Nam, kuulostaa ja näyttää herkulliselta, resepti menee testiin 🙂 Sulla on muuten aina hirmu kauniita kuvia, oot taitava! Ihana blogi<3
Laura
Ihanaa, kerro sit onnistuko!:) Kiitos paljon<3
Karoliina S
Hei millasta toi myskikurpitsta on maultaan? 🙂 Tätä vois kyllä testata, näyttää niin hyvältä! 🙂
Laura
Se on bataatin makusta aikalailla:) Sanoisin että maistuu vähän bataatin ja porkkanan sekotukselta.
heidi
Oi, kuulostaa just sellaselta mitä tällaisella säällä tekee mieli! Eikun kokkailemaan huomenna :))
Laura
Ihanaa:) Kivoja kokkailuhetkiä!
Elina
Oi että! Mä niin aion tehdä tätä ens viikolla itelleni *sydänsimmuemoji*
Laura
Jeee<3
Anonyymi
Hei, en paljon blogeja lue mutta jotenkin löysin blogisi ja aivan mahtavan positiivinen. Sinä tartut elämän pieniin ihaniin, jokapäiväisiin asioihin. Ihana sinä.
Kysyisin vielä, mistäs noi kynttilänjalat on? 🙂 <3
Laura
Hei, ihana toinen siellä<3 Ompa kiva kuulla, että löysit tänne:)
Kynttilänjalat on Clas Ohlsonilta, eli eivät todellakaan hinnalla pilattuja! Siellä oli myös pronssinvärisiä samanlaisia ku noi mun mustat!