Lähes jokainen aamu on viimeaikoina alkanut isolla kulhollisella smoothieta. Niin, kulhollisella nimenomaan. Ne pari vuotta sitten aamuisin juomalasiani koristavat maitorahkapohjaiset smoothiet vaihtuivat ensin vihersmoothieisiin, ja nyt nämä kulhosta luskoitavat, paksut – ah niin ihanat – smoothiebowlit ovat alkaneet raivaamaan itselleen paikkaa aamupalapöydästäni. Ja nähtävästi ne ovat tulleet jäädäkseen.

image

Smoothiebowl lienee käsitteenä jo monelle tuttu, vaikka kyseinen ruokatrendi on täällä Suomen kamaralla ottanutkin tuulta alleen vasta ihan lähiaikoina. Kiitos siis somen, sillä Instagram se oli, joka aikoinaan meikäläisenkin tähän herkkuun tutustutti. On ihme jos joku on välttynyt tältä smoothiebowl -innostukselta, kun joka tuutti pursuaa kuvia toinen toistaan herkullisemman näköisistä, milloin pinkeistä, vihreistä, ruskeista tai jopa sinisistä smoothiebowleista, jotka on koristeltu hedelmälohkoilla ja erilaisilla superfoodeilla. Ei siis ole ihmekkään, että olen innostunut valmistamaan kyseistä herkkua aamupalaksi lähes joka päivä. Ei voi aamu sen paremmin alkaa, kun istahtaa alas kera ison kulhon täynnä kaunista smoothieta täytteineen. Parasta koko hommassa on, että smoothiekulhollisten tekeminen ei vaadi kuin blenderin käynnistämisen, ja no okei, koristelun. Tuo jälkimmäinen menee kyllä täällä päässä ainakin ihan viihteen puolelle, joten se vaivalloisin vaihe (joka ei edes ole vaivalloinen) on itse massan sekoittaminen blenderissä. Toisin sanoen siis erittäin helppo, terveellinen ja piristävä herkku tämä smoothiebowl.

imageimage

Mutta miksi smoothiebowl? Kulhosmoothieiden juju on niiden paksumpi, jäätelömäisempi koostumus, joka tekee smoothien nauttimisesta ainakin omasta mielestäni paljon mielekkäämpää ja ehkä vähän hienostuneempaakin. On ihan eri asia kulauttaa aamukiireessä lasillinen smoothieta alas samalla juosten ympäri kämppää kamoja keräillen (niinkuin minä kouluaamuina…), kuin istua pöydän ääreen smoothiekulhon kanssa ja nautiskella rauhassa jokaisesta lusikallisesta. Toki arkiaamuina usein turvaudun juuri tuohon ihan basic smoothieen, mutta jos aikaa riittää (tai sitä haluaa erikseen aamupalahetkelle varata), pyöräytän oikein ison kulhollisen paksua, ihanaa smoothieta ja istun rauhassa alas nauttimaan siitä kera kahvin tai teen.

image

Smoothiebowlin kaunis ulkonäkö kruunaa koko sen olemuksen. Se itseasiassa onkin näissä se juttu. Koska smoothie on paksumpaa, päälle voidaan asetella erilaisia täytteitä ilman, että ne uppoavat massan sekaan. Ja voila – niin jostain hyvinkin yksinkertaisesta, kuin blenderissä sekoitetuista hedelmistä voidaan saada jotain todella erityistä.

Jotta smoothien koostumuksesta saisi normaalia paksumpaa, tulee luonnollisesti nesteen määrää vähentää. Pari desiä joko vettä tai maitoa (itse suosin kaura- tai mantelimaitoa) riittää nesteeksi yhtä kulhollista kohden, mutta nesteen määrää oppii säätelemään sitä mukaa kun kulhoja tulee tehtyä. Nesteen lisäksi yhteen kulholliseen käytän itse aina yhden pakastetun banaanin, pari desiä pakastemarjoja, kourallisen pakastepinaattia ja joskus vielä noin desin verran pakastemangoa. Kaikki smoothiekulhojen tekoon käyttämäni ainekset ovat aina jäisiä, sillä se takaa jäätelömäisen ja pehmeän koostumuksen, mitä smoothiebowleissa tavoitellaan. Vakiovarustuksena pakkasestani siis löytyy banaania, marjoja, mangoa ja pinaattia. Näiden lisäksi heittelen sekaan superfood -jauheita, kuten macaa tai tocoa, joskus raakakaakaojauhetta ja mielen mukaan ehkä jotain muitakin hedelmiä, kuten vaikka kiwiä. Mitään tiettyä reseptiä en smoothiekulhojen tai ylipäätään smoothieiden teossa koskaan seuraa, vaan laitan blenderiin tietyn määrän sekalaisia aineksia – mitä nyt milloinkin mieli tekee.

image

Jotta tekin voisitte kokeilla valmistaa tätä ihanaa herkkua kotona, laitan pari erilaista reseptiä jakoon. Nämä ovat nyt aika päästä heitettyjä, tosin kaikki sellaisia, mitä olen itsekin joskus valmistanut. Korostan kuitenkin vielä, että smoothiebowlien teossa oman luovuuden käyttö on sallittua – ellei jopa vaadittua – sillä mielestäni niin ne parhaimmat herkkukulhot syntyvät. Tai näin olen ainakin itse todennut.

Marjainen smoothiebowl

1 pakastettu banaani (paloina)
1 dl pakastemustaherukoita
1 dl pakastepuolukoita
kourallinen pakastepinaattia
2 dl kauramaitoa, mantelimaitoa tai vettä
(1 rkl tocojauhetta)

Ota pakastetut banaaninpalat n. 5-10 minuuttia ennen smoothiekulhon valmistamista pöydälle sulamaan. Parhaan tuloksen saat nimittäin silloin, kun banaanit ovat kohmeisia smoothiekulhoa tehdessä.

Laita kaikki aineet blenderiin ja sekoita. Massa vaatii aluksi hieman tökkimistä, eli joudut todennäköisesti pysäyttelemään blenderiä ja sekoittamaan massaa siinä välissä esim. lusikalla. Lisäile nestettä aina pienin lorauksin, jos massa tuntuu olevan liian jämäkkää. Kun seos on jäätelömäistä ja paksua, kaada se kulhoon, päällystä haluamillasi täytteillä ja nauti!

imageSuklainen smoothiebowl

2 pakastettua banaania (paloina)
kourallinen pakastepinaattia
2-3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
puolikas avocado
1 rkl tocojauhetta
1 tl macajauhetta
2 dl kaura- tai mantelimaitoa

Ota pakastetut banaaninpalat n. 5-10 minuuttia ennen smoothiekulhon valmistamista pöydälle sulamaan. Laita kaikki aineet blenderiin ja sekoita, kunnes massa on tasaista ja jäätelömäistä. Säätele tarvittaessa nesteen määrää, jos massa meinaa olla liian jämäkkää, eikä suostu sekoittumaan tasaiseksi. Kaada valmis smoothie kulhoon, heitä päälle esim. banaaninpaloja, mulpereita ja kaakaonibsejä ja nauti!

image

Trooppinen smoothiebowl

1 pakastettu banaani
n. 2 dl pakastemangoa
kourallinen pakastepinaattia
kourallinen pakastemansikoita
1 kiwi
2-3 dl kylmää vettä

Ota pakastetut banaaninpalat ja pakastemansikat n. 5-10 minuuttia ennen smoothiekulhon valmistamista pöydälle sulamaan. Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes tasaista. Kun massa on jäätelömäistä ja paksua, kaada se kulhoon ja koristele esim. gojimarjoilla, tuoreilla mangon palasilla tai tuoreilla mansikoilla, taatelin palasilla ja vaikka granolalla. Nauti!

Kokeilkaa, ihastukaa, rakastukaa... En malta odottaa aamua, että pääsen taas laittamaan blenderin surisemaan ja nauttimaan tästä herkusta! Mums!
-Laura