Untitled

Kurpitsa-tahini salaattia (kuva: Liisa)

Mä en oikein tiedä mitä ajattelen ruokapäiväkirjoista. Tai siis ovathan ne varmasti ihan hyvä juttu, varsinkin, jos esimerkiksi elämäntapamuutos on tähtäimessä. Mutta tällaisille tavallisille tallaajille – niinkuin allekirjoittanut – tuntuvat tällaiset vähän hassuilta. Ihan kiva toki saada hieman osviittaa siitä, kuinka mm. kasvisruokavaliolla tulee syötyä, sillä määrät ovat ainakin itselläni tuplaantuneet sekaruokavalioajoista, mutta muuten koen ruokapäiväkirjan itselleni aika yhdentekeväksi. Mitä nyt olen blogeista tällaisia aina välillä lukenut, eivät ne ole vaikuttaneet omiin ruokailuihini oikeastaan millään tavalla, enkä sen takia myöskään haluaisi itse luoda sellaista kuvaa, että toisen ruokailuista täytyisi ottaa minkäänlaista stressiä. Sen takia koenkin ruokapäiväkirjojen postaamisen ehkä vähän, no, turhaksi. Jokainen meistä on niin erilainen, sillä energian kulutukseemme vaikuttaa niin aktiivisuus, perimä, kuin sukupuolikin, eikä sellaisten asioiden kanssa voi oikein lähteä syömisiä vertailemaan. Toinen vetää seitsemän ateriaa päivässä, toiselle riittää neljä. Toinen tykkää syödä aamupalaksi kananmunia ja pekonia ja toiselle maistuu vihersmoothie. Näinhän se menee, eikö? Ymmärrän kuitenkin toki, että joillekin toisen ruokapäiväkirja voi toimia ihan hyvänä inspiraationa mm. vaikka terveellisempään ruokavalioon siirtyessä, ja siinä tarkoituksessa myös minusta itsestäni oli ihan mukavaa tällainen tehdä.

Tämä oma asenteeni ruokapäiväkirjoja kohtaan johtuu tosin osittain varmaan siitä, että tiedän syömisieni olevan kunnossa, enkä koe, että mun tarvitsisi niissä oikeastaan mitään muuttaa. Toki haluan miettiä, että saan tarpeeksi vitamiineja ja muita ravintoaineita, minkä takia omien syömisten kirjaaminen on ihan hyödyllistä, mutta loppujen lopuksi tämä ei oikeastaan vaikuta syömistottumuksiini tai ruokailuihini sen kummemmin. Kuitenkin, koska monet ovat minulta ruokapäiväkirjaa kyselleet ja ihan mielelläni tämän toteutan, ajattelin kirjata muutamien päivien ajalta syömisiäni vähän ylös ja postata ne nyt ruokapäiväkirjan muodossa tänne blogiin.

Untitled

Uunissa paahdettuja peruna-, kesäkurpitsa- ja paprikaviipaleita sekä aurinkokuivattutomaattihumusta.

Untitled

Porkkana”pastaa”, bataattihummusta ja paistettua lehtikaalia

Tosiaan, koska olen kasvissyöjä ja liikun paljon (=kulutan paljon), ruokaa saa ja pitääkin vedellä aika huolella napaan. Törmään useasti jopa kauhistuneisiin katseisiin, kun istun lautaseni kanssa ruokapöydän ääreen, sillä ruokamääräni ovat suuria. Se on kuitenkin varsinkin paljon liikkuvana kasvissyöjänä todella tärkeää, että energiaa tulee tarpeeksi päivän aikana, minkä takia voin huoletta syödä suuria määriä. Ja mikäs sen parempaa, kun on tällainen ruokaihminen, niinkuin minä!

Pyrin saamaan kaiken energiani laadukkaista ja puhtaista lähteistä, enkä syö oikeastaan mitään sokeriherkkuja tai roskaruokaa, vaikka kulutukseni sen ehkä sallisikin. Sen tähden tykkään herkutella raakaherkuilla, itsetehdyllä kookosmaitojäätelöllä, hedelmillä, tuoreilla taateleilla ja täyteläisillä smoothiekulhoilla – mielestäni niiden aito ja puhdas maku sekä se, että ne ovat samaan aikaan sekä herkullisia että ravitsevia, päihittävät kaikki irtokarkit ja muut sökerihöttöherkut ihan mennen tullen. Niimpä siis pitemmittä puheitta, kurkistetaan, mitä mun lautaselta on viimepäivinä löytynyt!

Untitled

Banaanipannareita, kookoskermavaahtoa, tahinia, banaaniviipaleita ja auringonkukansiemeniä


Keskiviikko (treeni: kehonpainotreeni urheilukentällä)

7.30 kaksi riisikakkua maapähkinävoilla ja banaanilla
9.30 chiapuuro (kookosmaitoa, banaania, chia siemeniä, mustikoita, nektariinia) ja nokare maapähkinävoita
11.45 salaattibuffetlounas Sandrossa
15.00 Quest bar -patukka, nektariini ja kourallinen manteleita
18.15 Puoli pellillistä uunijuureksia (punajuurta, bataattia, porkkanaa, sipulia) ja avocado, kourallinen manteleita
22.00 pieni annos vihannessosekeittoa pari kulhollista banaani-vadelmajäätelöä (jäädytettyä banaania ja vadelmia), lasi kuohoviiniä

Torstai (treeni: 30min coretreeni, tunnin jooga ja venyttelyä)

7.45 Suklaa-maapähkinävoi-banaani smoothie ja kaksi riisikakkua avocadolla ja kurkulla
10.45 Kauramaito cappuccino
12.00 Puoli pellillistä uunijuureksia (punajuurta, bataattia, sipulia ja porkkanaa), purkki kidneypapuja ja paistettua lehtikaalia
15.45 Kaksi riisikakkua maapähkinävoilla ja banaanilla, nektariini
19.00 Quest bar, pari sellerin vartta ja pari lusikallista kookosmaitojäätelöä
20.30 Puolikas vadillinen kurpitsasalaattia (paahdettua kurpitsaa, kurkkua, avocadoa, selleriä, lehtikaalia, pinaattia, tomaattia, tammenlehtisalaattia ja tahinia)
22.15 Kaksi isoa kulhollista omenan ja karamellin makuista itsetehtyä kookosmaitojäätelöä, annoksen päällä auringonkukansiemeniä ja kookoshiutaleita

Untitled

Tofu-nuudeli annos



Perjantai (treeni: salitreeni)

9.00 Lasillinen sitruunavettä, kuppi kahvia ja lasillinen vettä, jossa spirulinaa, sitruunaa ja msm-jauhetta
10.00 Puoli kannullista vihersmoothieta (jossa lehtikaalia, banaania, mangoa, pinaattia, tammenlehtisalaattia, avocadoa, selleriä, taateleita), päällä auringonkukansiemeniä, kookoshiutaleita ja tahinia
13.00 Quest bar -patukka
13.50 Porkkana”pastaa” (6 isoa porkkanaa suikaloituna), avocado ja paketillinen paistettua tofua
16.30 Banaani
17.15 Kolme riisipaperirullaa (rullissa porkkanaa, kurpitsaa, kurkkua, lehtikaalia, avocadoa ja tahinia)
19.00 Falafel -ateria (falafelejä, hummusta, tomaattikastiketta, tabboulehia, salaattia) ja lasi valkoviiniä
21.40 Kookosmaitojäätelöä ja raakasuklaa-matcha kakkupala
01.30 Marja-kookos smoothie
03.00 Bataatti- ja porkkanaranskalaisia, tahinia ja guacamolea

Lauantai (treeni: 90min crosstraining treenit)


10.50
Banaanipannareita, joiden päällä tahinia, kookoskermavaahtoa, auringonkukansiemeniä ja banaaniviipaleita
14.00 Taateli-kookos raakapatukka, palautusjuoma
14.45 Reilu puoli kannullista vihersmoothieta (1/2 avocado, 200g pakastemangoa, banaani, pari vartta selleriä, lehtikaalia, pinaattia, tammenlehtisalaattia, kurkkua, taateleita, baoab -jauhetta, guarana -jauhetta, ripaus suolaa) ja kuppi kahvia
17.40 Quest bar -patukka
19.00 Hamppuburger, btaattiranskalaisia ja vegemajoneesia
20.45 Raakasuklaa-matcha kakkupala
20.45-21.30 Siideri ja kaksi lasia valkoviiniä
23.00 Lasillinen valkoviiniä
02.30 Fafa’sin Vegan Meze -salaatti, bataattiranskalaisia ja tahinia

Sunnuntai (lepopäivä)

11.45
Vihersmoothie (banaania, selleriä, lehtikaalia, pinaattia, kookosmaitoa), kuppi kahvia
15.00 Puolikas pala suolaista raakapiirakkaa, Quest bar -patukka, omena ja kourallinen manteleita
18.30 Tofu-nuudeli annos
20.00 Kauramaitolatte
22.00 Kourallinen manteleita
23.15 Kaksi paistettua kananmunaa, puolikas kurkku, tomaattia, porkkana ja puolikas avocado

Untitled

Falafel -ateria (kuva: Liisa)

Untitled

Kulhollinen vihersmoothieta, päällä marjoja, kookoshiutaleita, tahinia ja auringonkukansiemeniä

Niinkuin huomata saattaa, päivät ovat aika erilaisia ruokailujen puolesta. Tosiaan koko viikonloppu tuli vietettyä festareilla, joka sitten vaikutti myös syömisiini. Ateriavälit olivat joskus vähän liiankin pitkiä ja energiaa tuli ehkä vähän niukasti verrattuna “normaaleihin” päiviin. Omassa keittiössä ei tosiaan tullut juurikaan vietettyä aikaa ja siitä syystä viikonlopun aikana tuli syötyä tavallista vähemmän kaikkea tuoretta ja enemmän tuhdimpaa settiä. Enemmän rasvaa, pikaruokaa ja mm. yliannostus bataattiranskalaisia. Mutta se on elämää se! Tuntuupahan ainakin mukavemmalta taas palata pitkän tauon jälkeen oman kyökin ääreen kokkailemaan raikkaita kasvismuonia.

Nyt näin jälkeenpäin mietin, olisiko tämä ruokapäiväkirja ehkä pitänyt festareiden takia ajoittaa johonkin toiseen hetkeen, mutta toisaalta tästä näkee nyt ehkä paremmin sitä arjen ulkopuolista meninkiä. Voisin kyllä tehdä ruokapäiväkirjan uudestaan taas sitten, kun rutiinit alkavat näyttelemään suurempaa osaa elämässäni – tällä hetkellä niistä kun ei ole tietoakaan.

Mutta siinäpä kaikki tältä erää! Tällä hetkellä istuskelen bussissa matkalla Tallinnasta Pärnuseen. Edessä on parin päivän miniloma, joka tulee sisältämään rannalla makoilua, hyvää ruokaa, kylpyläelämää ja rentoilua. Tulee tarpeeseen rankan ja erittäin vähäunisen viikonlopun festareiden jälkeen – huhhuh! Flowsta kirjoittelen vielä lisää myöhemmin:)

-Laura