Juuri kun pääsin sanomaan, kuinka kiireinen loppuviikko mulla on tulossa töiden ja koulujuttujen suhteen, niin arvatkaa vaan nappasinko jonkun ihme vatsapöpön itselleni toissapäivänä.
Kaikki alkoi siitä, kun torstaina töiden jälkeen mut valtasi ihan kamalan paha olo. Kaikki hajut etoivat ja edes ajatuskin ruuasta toi oksennuksen kurkkuun. Aluksi ajattelin, että koska olin viettänyt juuri 7,5h erikoiselta tuoksuvien Runebergin torttujen keskellä, tämä oli vain reaktio siihen, mutta perjantaiaamuna herätessäni tajusin kyllä heti, ettei niillä tortuilla ollut tähän asiaan osaa eikä arpaa. Nyt oli nimittäin kyseessä joku ihan kunnon vatsapöpö. Perjantaina mua olisi odottanut aamuvuoro töissä, mutta koska olin maannut vessanlattialla voimattomana jo puoli tuntia herätyskellon soinnista, soitin pomolle hätäpuhelun ja kerroin tilanteen. Töihin saatiin onneksi tuuraaja, ja meikäläinen sai kaksi päivää saikkua. Eilinen meni tosiaan ihan kokonaan sängynpohjalla leväten, ja hyvä kun jaksoin edes sarjoja katsella. Nukahtelin joka toinen tunti ja tuntui, ettei edes uni auttanut mun uupumukseen. En muista milloin olisin viimeksi maannut sängyssä noin montaa tuntia putkeen! Kyllä se lepo kuitenkin oli ihan kohdallaan, sillä en pystynyt ennen kello kuutta illalla liikkumaan sängystä ilman, että olisi pyörryttänyt. Tänään on onneksi ollut jo lähes normaali olo ja sain tossa päivällä syötyä ihan kunnollisen annoksen ruokaakin, jes! Luulen, että kun saan ton ateriarytmin taas kohdalleen ja pääsen liikkumaan, niin päivät lähtee tästä aika hyvin rullaamaan. Näköjään tämä viikko on nyt ollut vähän levontäyteisempi ja rauhallisempi, mutta se on varmasti ihan hyvä juttu.

image



Mutta nyt siihen itse aiheeseen. Monet teistä innostuivat edellisessä postauksessa mainitsemistani bataattibrownieista, joten ajattelin tulla jakamaan niiden reseptin. Nämä ovat niin supermeheviä, täyteläisiä ja herkullisia samaan aikaan, ettei helposti kyllä uskoisi niiden olleen tehty pelkistä hyvistä ja terveellisistä aineksista. Brownieiden salainen ainesosa (tai no, salainen ja salainen… tuosta nimestähän se jo selviää) on bataatti, joka tuo niin makeutta kuin mehevyyttä näihin herkkupaloihin. Voin varottaa, että kun teet satsin näitä, niin on todellinen taistelu olla syömättä koko pellillinen saman päivän aikana… Viimeistään, kun levität juuri uunista tulleiden brownieiden päälle nokareen maapähkinävoita, jäät koukkuun. Kannattaa siis kutsua kaverit kylään browniekesteille! Mutta hei, vaikka söisitkin sen pellillisen päivässä, voit lohduttautua sillä, ettei nämä herkut sisällä ollenkaan valkoista jauhoa, kovaa rasvaa tai valkoista sokeria. Eli hyvää niin kropalle kuin mielellekin – it’s a winwin! Pidemmittä puheitta siirrytään itse reseptiin.

image

Täyteläiset bataattibrowniet (paleo)

1 kuorittu ja raastettu bataatti
2 kananmunaa
1 dl juoksevaa hunajaa tai esim. agavesiirappia
1 dl oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
4rkl kaurajauhoja (voit myös käyttää esim. manteli- tai kookosjauhoja)
2 dl (raaka)kaakaojauhetta

Laita uuni lämpenemään 180°C. Sekoita bataattiraaste, kananmunat, hunaja, öljy ensin kunnolla keskenään. Sekoita kuivat aineet eri kulhossa ja lisää märkien joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (sellainen puolet tavallisen uunipellin koosta on suurinpiirtein sopivan kokoinen vuoka) ja tasoita. Brownielevyn tulisi olla n.3 cm paksu. Paista brownielevyä n. 30 min uunin keskitasolla. Kun otat browniet uunista, ne saavat olla hieman kosteita sisältä, sillä jäähtyessä ne jämäköityvät vähän lisää. Anna brownieiden jäähtyä hetki ja leikkaa ne sitten sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Säilö jääkaapissa, säilyy n. 3-4 päivää.

Vinkki! Jos oikein innostut ja haluat tehdä supersuklaisia brownieita, voit valmistaa niille (raaka)suklaakuorrutuksen! Se syntyy yksinkertaisesti sulattamalla haluamaasi suklaata (tai tekemällä sen itse) ja kuorruttamalla browniet sillä. Muista kuitenkin kuorruttaa, ennen kuin leikkaat paloiksi!

image

Ja nautitaan tietysti maapähkinävoin ja banaaniviipaleiden kanssa. Kylkeen vielä kuppi kahvia ja herkutteluhetki on kruunattu! Itsehän siis vetelen näitä myös aamupalalla ja pitkin päivää aina kun mieli tekee. Maistuvat kyllä parhaiten kahvin kanssa:) Kokeilkaahan ihmeessä ja kertokaa, mitä tykkäsitte!

Nyt keitän kupin teetä ja menen varmaan jo tunnin sisällä nukkumaan. En ymmärrä mistä tätä unta oikein riittää, mutta otan siitä nyt kerrankin kaiken irti! Huomenna tiedossa tyttöjen kanssa kahvittelua, salia ja ehkä illalla vielä sukulaisten kyläilyä. Ihanaa lauantai-iltaa kaikille!

-Laura