Tähän päivään asti olen ollut sitä mieltä, ettei perinteisiä korvapuusteja voita mikään. Vaikka raakaherkut ja muut terveellisemmät ja ravinteikkaammat versiot kaikenlaisista herkuista ovatkin enemmän se mun juttu, on perinteistä korvapuustia silti monen herkun vaikea voittaa. Kai se niin on, että meidän suomalaisten kulttuurissa korvapuustit nyt vaan kuuluvat elämään. Kaikki oppivat syömään niitä jo lapsena ja niihin törmää aina niin juhlissa kuin mummon luona kahvitellessakin.

Oikeastaan kaikista muista herkuista olen saanut kehitettyä terveellisemmän ja omasta mielestäni alkuperäistä paremman version (mm. nämä browniet), mutta korvapuustien kanssa en vaan ole onnistunut. Lopputuloksena on aina ollut lähes mauttomia ja koostumukseltaan oikeasta korvapuustista hyvin paljon poikkeavia tekeleitä. Tai ovathan ne ihan syötäviä olleet, mutteivät lähelläkään sitä, mitä olen niiltä odottanut.

Untitled

Tämä jatkuva epäonnistuminen puustien leivonnassa on jäänyt häiritsemään siitä ensimmäisestä kokeilusta asti, mutta en ole saanut itseäni ryhdistäytymään asian kanssa. Monesti mielessä on käynyt, että täytyisi taas ryhtyä kokeilemaan, mutta jostain syystä olen mielummin valmistanut jotain tuttua ja turvallista, joka varmasti on myös hyvää. Eilen illalla oli kuitenkin täydellinen hetki vihdoin kokeilla jotakin uutta, kun kaipasin täysin muuta ajateltavaa ja piristävää tekemistä. Muistin törmänneeni todella herkullisen näköiseen pullareseptiin täällä ja päätin ammentaa siitä inspiraatiota leivontaani. Niimpä ryhdyin tuumasta toimeen – musat täysille, aivot narikkaan ja hihat heilumaan.

Alkuperäisessä ohjeessa pullataikinaan oli käytetty spelttijauhoja, mutta koska halusin haastaa itseäni ja tehdä pullista gluteenittomia, käytin mantelijauhoja. Se toi taikinaan mielestäni pehmeämpää ja mehevämpää koostumusta, sekä täyteläisempää makua verrattuna spelttijauhoihin – ne kun muistuttavat aikalailla perinteisiä vehnäjauhoja. Makeutta taikinaan toi kookossokeri ja muussattu banaani, ja voin sijasta rasvana toimi kookosöljy.

Näissä pullissa perinteinen voi-kaneli -täyte korvataan kardemummalla ja kanelilla maustetulla taatelitahnalla. Tahna valmistuu kattilassa tuoreista taateleista ja vedestä, jotka kuumennetaan kiehuvaksi, jolloin taatelit alkavat sulamaan veden joukkoon muodostaen seoksesta paksua tahnaa. Oli siinä leipurilla vaikeat oltavat, kun meinasi huveta tuo täyte jo ennen pullataikinan valmistusta. Niin hyvää se oli! Onneksi kuitenkin hillitsin itseni…

Untitled

… nimittäin lopputulos oli jotain niin uskomattoman hyvää! Kullanruskeita, keskeltä meheviä, täyteläisiä korvapuusteja, jotka maistuivat valehtelematta paremmalta kuin mikään maistamani pulla ikinä. Siis ikinä! Paremmalta kuin yksikään vehnäjauhoista, voista ja sokerista tehty pulla. Ja lupaan, etten valehtele. Nämä pullat maistuvat jokaisella suupalalla siltä, kuin söisi pelkkää korvapuustin mehevää keskiosaa, eli siis parasta osaa. Vai väittääkö joku muka, että korvapuustit ovat parhaita ihan läpikypsinä ja kuivina? Sitäpä minäkin. Parasta on ehdottomasti se, että näitä pullia voi ihan hyvillä mielin vetää parikin kerrallaan ilman, että vatsa turpoaa jalkapallon kokoiseksi ja verensokeri pompahtaa äkkiä ylös. Nimimerkillä olen nyt kahden päivän sisällä syönyt viisi pullaa, ja lisää tekisi mieli…  Joo-o, sellasta. Täytynee ensi viikolla pyöräyttää taas uusi satsi, kun nuo näyttävät hupenevan alta aikayksikön. Kuka tulee kahville, etten vaan syö kaikkia pullia taas yksin? Tai no, ketä mä nyt huijaan, ei mua haittaa ollenkaan mussutella näitä maailman parhaita pullia yksinkään.





Superkorvapuustit (n. 6-8 pullaa)

Taikina:

4,5 dl mantelijauhoa (voi korvata myös esim. spelttijauhoilla)
4 tl leivinjauhetta
2 rkl kookossokeria
1 1/2 banaania (muussattuna esim. haarukalla)
3 rkl kookosöljyä

Täyte:

2,5 dl tuoretaateleita
1 dl vettä
2 tl kanelia (ellei jopa enemmänkin, itse laitoin reilusti)
1 tl kardemummaa
ripaus merisuolaa

Laita uuni kuumenemaan hieman alle 200°C. Valmista ensin täyte. Poista taateleista kivet ja pilko ne pienemmiksi paloiksi. Laita taatelit kattilaan ja lisää sekaan vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita massaa tasaisin väliajoin, jotta taatelit sulavat ja sekoittuvat veden joukkoon. Kun seos kiehuu, laske levyn lämpö minimiin ja lisää sekaan kaneli, kardemumma ja suola. Lisää tarvitaessa vielä loraus vettä, jos tahna vaikuttaa liian jäykältä tai jos taatelit eivät ole sekoittuneet vielä tasaisesti veden joukkoon. Sammuta levy ja laita täyte sivuun odottamaan.

Aloita taikinan valmistus sekoittamalla kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sitten sekaan kookosöljy ja sekoita se kuivien aineiden sekaan sormia apuna käyttäen. Kun seos on tasaisen muruista, lisää sekaan vielä muussattu banaani ja sekoita se tasaisesti taikinan joukkoon. Jos taikina vaikuttaa liian “märältä”, voit lisätä vielä hieman jauhoja.

Laita leivinpaperi keittiöntasolle ja ripottele siihen runsaasti jauhoa. Itse käytin tällä kertaa spelttijauhoja, joten pullista ei lopulta tullut täysin gluteenittomia, mutta esimerkiksi kaurajauho (blenderöi kaurahiutaleita hienoksi jauhoksi) sopisi tähän myös erinomaisesti. Kaada taikina jauhotulle leivinpaperille ja taputtele siitä tasainen suorakulmion muotoinen levy. Tässä vaiheessa jauhoja tarvitsee aika reilusti, jotta taikina ei tartu käsiin. Kun taikina on tasainen levy, kaada täyte sen päälle ja levitä se taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Rullaa taikina sitten täytteineen yhdeksi isoksi rullaksi alla olevaa leivinpaperia apuna käyttäen. Leikkaa rullasta n. 5cm paksuisia siivuja ja asettele ne pieneen uunivuokaan. Paista pullia n. puoli tuntia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean pinnan. Anna jäähtyä hetken ja nauti sitten kahvin kera. Säilytä pullia jääkaapissa, jotta niiden koostumus säilyy ihanan mehevänä.

-Laura