Eilen mietiskelin, miksei joulu oo tuntunut jotenkin samalta enää pariin vuoteen. Pienenä mulla oli mahanpohjassa se pieni jännitys jo heti joulukalenterin ensimmäisen luukun avattuani ja koko joulukuu oli yhtä odottamista. Kirjoitin lahjalistan hyvissä ajoin ja laitoin sen jääkaapin oveen odottamaan. Koulussa laskin päiviä joululomaan, ja kun loma vihdoin koitti, en meinannut pysyä pöksyissäni. Joulu oli vuoden kohokohta – jopa omia synttäreitä kivempi juhla – ja odotin sitä aina kuin kuuta nousevaa.

Untitled

Nykyään kuitenkin koko joulun merkitys on kääntynyt päälaelleen. En enää odota suurta kasaa lahjoja, vaan enemmänkin ajanviettoa perheen kanssa hyvästä ruoasta nauttien. Mulle on paljon tärkeämpää, että saan rauhoittua parin päivän ajaksi tietäen, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään ja että on ihan ok maata sohvalla yökkäreissä koko päivän. Joulun kohokohtia on nykyään valtava määrä hyvää ruokaa (ja se, että sitä jää aina jääkaappiin moneksi päiväksi), vapaa-aika, jouluvalot ja -koristeet talojen ikkunoissa, läheiset ihmiset ja kauniisti koristeltu kuusi.

image

Rakastan myös antaa lahjoja. Parasta on katsoa, kun toinen todella ilahtuu antamastasi lahjasta, ja arvostaa sitä. Tykkään panostaa lahjoihin, ja käytän niiden suunnitteluun ja paketointiin aina paljon aikaa. Mietin, millaisia paketteja haluan tehdä, ja kirjoitan jokaiseen jonkun kivan kortin. Tänä vuonna paketoitavien lahjojen määrä on kyllä varmaan ennätyksellisen pieni, koska teen suurimman osan lahjoista itse. Ajatuksella hankittu tai tehty lahja on ihana antaa, ja silloin välttyy myös siltä kiusalliselta hetkeltä, kun annat toiselle jonkun paniikissa ostetun saippuapullon…
Odotan jo nyt innolla, minkälaisen vastaanoton mun itse väkertämät lahjat oikein saavat. Ootteko te antaneet itsetehtyjä lahjoja tai annatteko sellaisia mahdollisesti tänä vuonna?

image

Vaikka nyt tässä auringonvalaisemassa olohuoneessa ei tunnu kyllä pätkääkän siltä, että ois joulukuu, sai tää pohdiskelu mut jo vähän lähemmäksi joulumieltä! Odotan viikonlopun kuusenhakureissua ja tämän vuoden ensimmäistä kulhollista joulupuuroa. Odotan, että pääsen sunnuntaina kuuntelemaan Rajattomien joulukonserttia ja hiljentymään ihanien joululaulujen merkeissä. Tämä syksy on ollut niin hektinen varsinkin viimeisten kuukausiensa ohelta, että tarvitsen aikaa olemiseen ja ajatteluun. Joulun on kuitenkin tarkoitus olla kiitollisuuden ja rauhoittumisen aikaa, eikä mikään jättikulutusjuhla, millaiseksi sitä yritetään muokata.

-Laura