Ranskiksia! Kukapa ei niitä rakastaisi? Kyllä minä ainakin nautin näiden rapsakoiden ja maukkaiden perunatikkujen napostelusta. Ranskalaistehan ovat oikeastaan aika hauska ruoka, kun niitä voi dippailla kaikenlaisiin soosseihin ja joskus jopa yllätyyä, kuinka hyvin ne sopivat melkein minkä vaan kanssa! Pienenä muistan, kuinka mäkkärissä täytyi aina kokeilla erilaisia komboja ranskalaisten kanssa: suklaapirtelöön dipatut ranskikset, jätskiin dipatut ranskikset, majoneesiin dipatut ranskikset ja vaikka mitä muuta…:D

IMG_7131

Nyt lähivuosina olen innostunut perunan sijaan bataatista, ja se onkin yksi mun ihan lemppari raaka-aine ruuanlaitossa. Se on maultaan paljon perunaa makeampi, ja muistuttaa ehkä vähän kurpitsaa! Bataatista voi valmistaa ranskalaisten lisäksi keittoa, muussia, erilaisia soseita ja esimerkiksi “uuniperunaa”. Bataatissa on paljon ravintokuitua, C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja B6-vitamiinia. Se on kiva korvike perunalle, ja ainakin omasta mielestäni paljon maittavampi. Nämä bataattiranskalaiset ovat yksi omista lempiruuista, ja valmistan niitä tosi usein. Eilen sitten supernälkäisenä salilta tullessa päätin väkertää oikein luksus-safkat ja iskin bataattiranskalaiset uuniin. Samaa aikaa paistoin pari kanafileetä ranskalaisten seuraksi, ja löysin jääkaapista vielä purkin tuoretta guacamolea (ei sellaista kaupan ällöttävää guacamolen jäljitelmää, vaan ihan aitoa tavaraa), jota äkkäsin käyttää dippikastikkeena raneille! Oi kyllä tuli niin ihanat ruuat noin perjantai-illan kunniaksi:) Kaiken kruunasi vielä se, että sain nautiskella tästä ruokaelämyksestä ihan omassa rauhassa telkkaria katsellen.

IMG_7138





Parhaat bataattiranskalaiset (1-2 henkilölle)


1 iso bataatti
pari reilua lorausta oliiviöljyä
suolaa
mausteita oman maun mukaan (itse laitoin chiliä, rosmariinia, suolaa ja yrttisekoitusta)


1. Laita uuni lämpenemään 200c kiertoilmalle.
2.Pese bataatti ja kuivaa se huolellisesti. Itse en koskaan kuori bataattia, koska kuori tuo ranskalaisille rapeutta, sillä bataatti on todella pehmeä sisältä.
3. Pilko bataatti paksujen ranskalaisten muotoisiksi suikaleiksi.
4. Ota uunipelti ja vuoraa se leivinpaperilla. Levitä leivinpaperille runsaasti oliiviöljyä ja mausteet.
5. Kaada bataattisuikaleet pellille ja pyörittele niitä öljy-mausteseoksessa, kunnes ne ovat kauttaaltaan öljyssä.
6. Laita ranskikset uuniin ja paista n. 20 min. Paistoaika riippuu ranskalaisten paksuudesta, joten tuo 20min ei aina välttämättä riitä.

Nauti esim. guacamolen, tzatsikin tai muun ihanan soossin kanssa!

Nyt meikäläinen suuntaa kiirenvilkkaa suihkuun, sillä kohta lähdetään Katan kanssa Indiedays Inspiration -päivään, ja jatketaan siitä sitten illalla sinne gaalaan! Jihuu!
-Laura