Ajattelimpa taas tulla pitkästä aikaa jakamaan vähän reseptiä – tällä kertaa ihanaan kasvissosekeittoon, jota valmistin viime viikolla. Nyt kun olen vihdoin raaskinut hankkia kunnollisen blenderin – jolla uskaltaa sekoittaa lähes mitä vaan ilman pelkoa siitä, että lasikannu hajoaa pirstaleiksi minä hetkenä hyvänsä (niinkuin edesmenneen blederini kohdalla täytyi pelätä) – olen pystynyt laajentamaan kokkaamieni ruokien repertuaaria taas hieman enemmän. Viime viikolla tein tästä innostuneena kasvissosekeittoa ja voi kuinka luksusta oli saada kasvikset silkkiseksi soseeksi alle aikayksikössä! Kannatti siis satsata siihen blenderiin.

image

Anyways, tällä kertaa keittooni tuli porkkanaa, palsternakkaa, kukkakaalia ja kaurakermaa. Aiemmin olen käyttänyt keitoissa aina kookosmaitoa, mutta nyt enemmän kasvisruoasta innostuneena olen rohkaistunut kokeilemaan myös muita kasvipohjaisia valmisteita. Voisin kuvitella, että esimerkiksi mantelikermallakin saisi aika ihanan vivahteen esimerkiksi juuri tähän kasvissosekeittoon.

Valmistusprosessi sosekeitoissa on todella vaivaton. Ainoa työläs vaihe lienee vihannesten kuoriminen ja pilkkominen, sillä kaikki muu hoituukin kuin itsestään. Pilkotut kasvikset heitetään kiehumaan noin vartiksi (jonka aikana voit esim. raivosiivota, niinkuin minä tein), sen jälkeen annetaan hetki jäähtyä ja isketään blenderiin (tai jos keitto valmistetaan sauvasekoittimella, sen voi survoa heti). Lopuksi sose kattilaan ja miedolla lämmöllä olevalle hellalle, jolloin sekaan lisätään vielä kerma. Sitten hämmentelyä ja mausteita oman maun mukaan. Maun tarkistus ja keitto on valmista! Itse heittelin päälle vielä kaapista löytyneitä lehtikaalisipsejä, jotka olivat kyllä enemmänkin lehtikaalimurua… Myös avocado, linssit tai kikherneet sopivat keitolle lisukkeiksi – testattu on!

image
image

Parasta sosekeittoissa on hyvän maun lisäksi ehdottomasti niiden muuntautumiskyky! Uskaltaisimpa väittää, että yhdistämällä lähes mitä vain vihanneksia voi saada aikaan herkullisen keiton. Itselläni olisi seuraavaksi agendassa kokeilla jotain vihreämpää keittoa, johon voisi tulla esimerkiksi parsakaalia ja pinaattia! Nyt kelpaa nimittäin taas kokkailla, kun kävin tänään hamstraamassa jäätävän kasan ruokaa jääkaappiin – edellispäivät kun on mennyt aika pitkälti tällä kokoanlautasellenikaikenmitäjääkaapistalöytyy-kaavallaKokkailuintoa siis sinne teillekin – kokeilkaapa tätä kasvissosekeittoa:)

Minun keittooni tuli:

5 porkkanaa
3 palsternakkaa
n. 200-250g kukkakaalia
(1 dl vettä vihannesten blenderöintivaiheessa)
2-3 cm pala inkivääriä
2 dl kaurakermaa (mikä vain muukin kerma käy, esim. mantelikerma, kookoskerma tai toki myös normaali ruokakerma)

Ensiksi kuorin ja pilkoin vihannekset, jonka jälkeen laitoin ne kattilaan kiehumaan vartiksi. Kun vihannekset olivat kypsiä, jäähdyttelin niitä hetken, jonka jälkeen blenderöin sileäksi soseeksi (lisäsin inkiväärin vasta tässä soseutusvaiheessa, mutta sen voisi laittaa kattilaankin kiehumaan). Sose takaisin kattilaan ja kaurakerma + muut mausteet mukaan.Sekoittelin ja maistelin, kunnes olin tyytyväinen. Keittoannos kulhoon ja päälle lehtikaalisipsejä! Niin helppoa ja hyvää!

image


Ihania keittohetkiä!
-Laura