Ihanat gluteenittomat sämpylät ja lehtikaalihummus

Söin Tallinnassa aivan taivaallista kurpitsaleipää, joka herätti leipähimoni taas pitkän ajan jälkeen. Vaikka tuo reissussa syömäni leipä ei kyllä tainnut olla gluteenitonta, se muistutti minua taas siitä, kuinka olen jo pidemmän aikaa suunnitellut kokeilevani mehevien, gluteenittomien sämpylöiden valmistamista kotona. Aikaisemmat kokemukseni gluteenittoman leivän valmistamisesta kun ovat painottuneet enemmän sinne erilaisten siemenleipien valmistamiseen, eikä niinkään “tavallisen leivän” leipomiseen. Tällä kertaa halusin nimenomaan jäljitellä vanhoja kunnon kotitekoisia sämpylöitä ja kehittelinkin tuossa pari päivää sitten leipähimoissani ohjeen näihin ihanan meheviin, gluteenittomiin sämpylöihin. Inspiraatiota ammensin täältä ja täältä, ja loppujenlopuksi reseptistä tulikin aika samanlainen edellämainittujen kanssa.
Nämä leipäset eivät vaadi kalliita aineksia, eikä niiden tekemiseen mene puoltatuntia pidempään. Ohje rakentuu lähinnä tattarijauhosta ja kaurahiutaleista, eikä sen kummempia superfoodjauheita tai kalliita erikoisjauhoja tarvita. Sämpylät maistuvat minun mielestäni parhaiten joko hummuksen tai avocadon kanssa, mutta toimivat toki ihan voin, kinkun ja juuston kanssa tavallisen leivän tavoin. Ja voisihan näitä soveltaa esimerkiksi hampurilaissämpylöiksikin! Täytyykin joku päivä valmistaa hamppareita ja kutsua kaverit syömään.
Mehevät gluteenittomat sämpylät
3 dl tattarijauhoja
2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumjauhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
ripaus suolaa
2 rkl oliivi- tai kookosöljyä
4 dl vettä tai kaura-/mantelimaitoa (tai esim 2dl vettä ja 2dl maitoa niinkuin minä tein, koska maitoa ei ollut tarpeeksi)
Laita uuni lämpenemään 200°C. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä vesi/maito n. kädenlämpöiseksi hellalla ja kaada se kuivien aineiden joukkoon. Lisää sekaan myös öljy ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa liinan alla noin kymmenisen minuuttia.
Pyörittele taikinasta jauhotuilla käsillä haluamasi kokoisia palloja ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Halutessasi voit myös muotoilla taikinasta yhden ison leivän. Peitä sämpylät liinalla ja anna vielä kohota n. 10-15 minuuttia ennen paistamista. Laita sämpylät uuniin ja paista n. 10 minuuttia.
Nauti uunituoreita sämpylöitä minun tavoin lehtikaalihummuksen kera. Voit myös antaa osan leivistä jäähtyä ja pakastaa niitä pahan päivän varalle tai vaikka tulevia hampurilaispippaloita varten!
Tässä vielä resepti siihen maailman parhaaseen lehtikaalihummukseen, josta jo ylempänä mainitsinkin. Tätä hummusta löytynee lautaseltani lähes joka päivä niin uunijuuresten kuin leivänkin kylkiäisenä ja jopa “pastakastikkeena” esimerkiksi porkkanoista suikaloidun “pastan” kanssa. Hummus on vaan yksinkertaisesti niin hyvää ja ennenkaikkea helppo tehdä, että kiireisimpinä päivinä turvaudun siihen ihan alitajuntaisestikin. Tosin onhan tätä kiva valmistaa myös nautinnollisia herkkuhetkiä varten.
Maailman paras lehtikaalihummus
1 prk kikherneitä
3 suurta lehtikaalin lehteä
puolikas isosta avocadosta tai kokonainen pienestä
2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa
chiliä
loraus kaura- tai mantelimaitoa
Riivi lehtikaalin lehdistä varret irti ja kuori, sekä paloittele valkosipulinkynnet. Paista lehtikaalin lehtiä ja valkosipulilohkoja pannulla oliiviöljyssä niin kauan, että ne saavat väriä. Lehtikaalin tulisi muuttua hieman pehmeämmäksi ja tummemman vihreäksi, ja valkosipulin kynsien kullanruskeiksi. Laita sitten kikherneet, paistetut lehtikaalin lehdet ja valkosipulilohkot, avocado, mausteet ja loraus maitoa blenderiin (tai sekoita vaihtoehtoisesti sauvasekoittimella) ja sekoita tasaiseksi massaksi. Maista, ja lisää suolaa ja chiliä tarvittaessa.
Sitten vaan sämpylöiden leipomishommiin ja hummusta valmistamaan! Oikein ihanaa uutta viikkoa ja kertokaahan, jos testasitte reseptiä. Terkkuja täältä maalta, mä lähden nyt testaamaan tän pikkupitäjän kuntosalia!
Katsku
Nam nyt näyttää super hyvältä!
Laura
Nää oli kyllä ihania:)
Anonyymi
Nam! Molemmat menee testiin 🙂 Hummus on ihan lempparia! Juuri eilen tein taivaallista hummusta (basilikaa ja sitruuna kun laittaa perushummuksesta tulee supernam!), kun se loppuu niin pakko tehdä tuota lehtikaalihummusta. 🙂 kiitos resepteistä!
Laura
Jes, mahtavaa! Joo hummus on ihan ykkönen<3 Kuulostaa hyvältä toi sun basilikaversiokin, täytyy joku kerta tehdä sitä:)
Anonyymi
Se on! 🙂 kikhernepaketti, jonkun verran oliiviöljyä ja vettä, pari teelusikallista tahinia, tuoretta basilikaa, sitruunamehua, pippuria, chiliä, juustokuminaa 😉
Laura
Joo, kiitos vinkistä:)
Aino
Aaaaaaa ihan täydellisen näkösiä sämpylöitä, pitäskin tehä pitkästä aikaa! Ja toi lehtikaalihummus kuulostaa kans superilta, koska öö, lehtikaali + hummus.<3
Laura
Hihiii kiitos<3 Joo toi hummus on ihan lempparia, syön sitä varmaan ihan liikaaa…:D Jep, ööö lehtikaali + hummus = parasta!! Millon taas ruokatreffit?
andu
Tää resepti tuli kuin tilauksesta, kiitos :)! Olin just miettiny gluteenittomien sämpylöiden leipomista, mutta resepti oli vielä hakusessa. Voiko psylliumjauheen mielestäsi jättää tuosta pois vai koetko sen kriittiseksi ainesosaksi? Itsellä on kukkaron nyörit aika tiukilla ni en viitsisi turhaan ostaa jos se ei vaikuta paljoakaan taikinan koostumukseen.
Laura
Hei wow, mahtava kuulla! Psyllium on sen takia tuossa, kun gluteenittomassa leivonnassa se tuo sitä sitkoa taikinaan ja sitoo sitä yhteen, kun vehnäjauhoja ei käytetä. Luulisin kuitenkin, ettei oo niin kriittinen juttu jos sen jättää pois ja uskon, että saat silti ihan hyviä sämpylöitä aikaseks:) Kerro miten onnistu, jos kokeilet ilman psylliumia!
EMILIA // Life is a journey
Oi näyttääpä hyviltä, näitä pitää päästä tekemään 🙂
Laura
Joo, kokeile ihmeessä:)
Marianne
Voi miten ihana blogilöytö! Jään ehdottomasti lukijaksi! 🙂
http://m-stay-fresh.blogspot.fi/
Ulrika
Olen odottanut koko viikon, että pääsisin kokeilemaan tätä sämpyläreseptiä, sen verran houkuttelevilta näyttävät kuvissa 🙂 Käytin leivontaan pähkinäöljyä ja lisäsin taikinaan rouhittua kurpitsansiementä ja kuivattua nokkosta mutta muuten seurailin ohjetta – täytyy kiittää ehdottomasti kuohkeimmista ja pehmoisimmista gluteenittomista sämpylöistä, joita olen saanut aikaiseksi! Aamiaispöydässä toimisivat varmasti myös rouhituilla pähkinöillä ja kuivahedelmillä tuunattuina myslisämpylöinä.
Laura
Wautsi, kuulostaapa hyvältä myös tuo sinun versio! Täytyykin kokeilla laittaa seuraavalla kerralla vaikka juurikin rouheena jotain siemeniä. Mietin, että myös raastettu porkkana sopisi varmaan näihin aika kivasti:) ja hyvä idea noi myslisämpylät, täytyypä kokeilla niitäkin! Kiva, että ohje miellytti ja sämpylät maistuivat, olin itsekin kyllä yllättynyt, kuinka hyviä ja nimenomaan kuohkeita näistä tuli!
Eltsii
Tuli tosi hyvää hummusta:) söin kesäkurpitsapastan kanssa!