Söin Tallinnassa aivan taivaallista kurpitsaleipää, joka herätti leipähimoni taas pitkän ajan jälkeen. Vaikka tuo reissussa syömäni leipä ei kyllä tainnut olla gluteenitonta, se muistutti minua taas siitä, kuinka olen jo pidemmän aikaa suunnitellut kokeilevani mehevien, gluteenittomien sämpylöiden valmistamista kotona. Aikaisemmat kokemukseni gluteenittoman leivän valmistamisesta kun ovat painottuneet enemmän sinne erilaisten siemenleipien valmistamiseen, eikä niinkään “tavallisen leivän” leipomiseen. Tällä kertaa halusin nimenomaan jäljitellä vanhoja kunnon kotitekoisia sämpylöitä ja kehittelinkin tuossa pari päivää sitten leipähimoissani ohjeen näihin ihanan meheviin, gluteenittomiin sämpylöihin. Inspiraatiota ammensin täältä ja täältä, ja loppujenlopuksi reseptistä tulikin aika samanlainen edellämainittujen kanssa.



Nämä leipäset eivät vaadi kalliita aineksia, eikä niiden tekemiseen mene puoltatuntia pidempään. Ohje rakentuu lähinnä tattarijauhosta ja kaurahiutaleista, eikä sen kummempia superfoodjauheita tai kalliita erikoisjauhoja tarvita. Sämpylät maistuvat minun mielestäni parhaiten joko hummuksen tai avocadon kanssa, mutta toimivat toki ihan voin, kinkun ja juuston kanssa tavallisen leivän tavoin. Ja voisihan näitä soveltaa esimerkiksi hampurilaissämpylöiksikin! Täytyykin joku päivä valmistaa hamppareita ja kutsua kaverit syömään.



Mehevät gluteenittomat sämpylät

3 dl tattarijauhoja
2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumjauhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
ripaus suolaa


2 rkl oliivi- tai kookosöljyä
4 dl vettä tai kaura-/mantelimaitoa (tai esim 2dl vettä ja 2dl maitoa niinkuin minä tein, koska maitoa ei ollut tarpeeksi)


Laita uuni lämpenemään 200°C. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä vesi/maito n. kädenlämpöiseksi hellalla ja kaada se kuivien aineiden joukkoon. Lisää sekaan myös öljy ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa liinan alla noin kymmenisen minuuttia.

Pyörittele taikinasta jauhotuilla käsillä haluamasi kokoisia palloja ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Halutessasi voit myös muotoilla taikinasta yhden ison leivän. Peitä sämpylät liinalla ja anna vielä kohota n. 10-15 minuuttia ennen paistamista. Laita sämpylät uuniin ja paista n. 10 minuuttia.

Nauti uunituoreita sämpylöitä minun tavoin lehtikaalihummuksen kera. Voit myös antaa osan leivistä jäähtyä ja pakastaa niitä pahan päivän varalle tai vaikka tulevia hampurilaispippaloita varten!




Tässä vielä resepti siihen maailman parhaaseen lehtikaalihummukseen, josta jo ylempänä mainitsinkin. Tätä hummusta löytynee lautaseltani lähes joka päivä niin uunijuuresten kuin leivänkin kylkiäisenä ja jopa “pastakastikkeena” esimerkiksi porkkanoista suikaloidun “pastan” kanssa. Hummus on vaan yksinkertaisesti niin hyvää ja ennenkaikkea helppo tehdä, että kiireisimpinä päivinä turvaudun siihen ihan alitajuntaisestikin. Tosin onhan tätä kiva valmistaa myös nautinnollisia herkkuhetkiä varten.

Maailman paras lehtikaalihummus

1 prk kikherneitä
3 suurta lehtikaalin lehteä
puolikas isosta avocadosta tai kokonainen pienestä
2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa
chiliä
loraus kaura- tai mantelimaitoa


Riivi lehtikaalin lehdistä varret irti ja kuori, sekä paloittele valkosipulinkynnet. Paista lehtikaalin lehtiä ja valkosipulilohkoja pannulla oliiviöljyssä niin kauan, että ne saavat väriä. Lehtikaalin tulisi muuttua hieman pehmeämmäksi ja tummemman vihreäksi, ja valkosipulin kynsien kullanruskeiksi. Laita sitten kikherneet, paistetut lehtikaalin lehdet ja valkosipulilohkot, avocado, mausteet ja loraus maitoa blenderiin (tai sekoita vaihtoehtoisesti sauvasekoittimella) ja sekoita tasaiseksi massaksi. Maista, ja lisää suolaa ja chiliä tarvittaessa.

Sitten vaan sämpylöiden leipomishommiin ja hummusta valmistamaan! Oikein ihanaa uutta viikkoa ja kertokaahan, jos testasitte reseptiä. Terkkuja täältä maalta, mä lähden nyt testaamaan tän pikkupitäjän kuntosalia!

-Laura