Untitled

Kuvat kertonee näistä brownieista enemmän kuin minkäänasteinen ylityspuhe – nää on nimittäin just niin hyviä, miltä näyttääkin. Resepti syntyi Ellan kanssa luovuuden puuskissamme, niinkuin ne parhaat reseptit yleensä tuppaavatkin syntymään.

Tehtiin näitä itseasiassa pari kertaa, koska ensimmäisellä kerralla ei oltu vielä ihan täysin vakuuttuneita reseptistä ja haluttiin kehitellä sitä vielä vähän paremmaksi. Ekalla kerralla käytettiin mustapapuja, jolloin brownieista tuli tosi tummia ja tuhteja, ja toisella kerralla tehtiin vähän “kevyempi versio” käyttäen kikherneitä. Molemmilla pavuilla resepti toimii erittäin hyvin – tosin mustapavuilla brownieista tulee tummempia ja ehkä astetta tuhdimpia, kun taas kikherneitä käyttäen browniet ovat huomattavasti keveämpiä. Vähän niinkuin tummasuklaa ja maitosuklaa. Tummaa ei tarvitse syödä ehkä yhtä paljoa kuin vaaleaa, sillä sen tuhtius tyydyttää himon jo parilla palalla. Maitosuklaan syönti taas harvemmin jää siihen pariin palaan… Ja niin käy kyllä näiden brownieidenkin kanssa – tummempia ei tule syötyä yhtä paljon, kun taas vaaleita tulee ahnehdittua helpommin.

Untitled

Vaikka ainesosia on reseptissä paljon, näiden herkkupalojen teko oli todella helppoa. Heitettiin vaan ainekset blenderiin, sekoiteltiin, kaadettiin taikina vuokaan, paistettiin ja kuorrutettiin. Siinä se! Me tehtiin Ellan kanssa tupla-annos, koska haluttiin saada mun jättimäinen (ja ainoa) uunivuoka täytettyä kokonaan brownietaikinalla. Jos siis teet näitä vain itsellesi tai jos omistat vain pienen uunivuoan, puolita resepti.

Browniet:
2 purkkia (n. 450g) kikherneitä
tai mustapapuja

20-25 tuoretaatelia
(EI kuivattuja)

1pss mantelijauhetta
(käytettiin Meiran 80g pussi)

1dl pähkinöitä (hasselpähkinät ja saksanpähkinät toimivat parhaiten)
2dl raakakaakaojauhetta
1dl kauramaitoa
1 vaniljatangon
siemenet tai 2 tl aitovanilijajauhetta

2tl leivinjauhetta
2-3tl pikakahvijauhetta
2tl suolaa
agavenektaria/hunajaa

Laita uuni lämpenemään 200°c. Jauha
ensin pähkinät blenderissä/monitoimikoneessa hienommiksi. Pähkinät saavat jäädä
vähän rouheisiksi ja pieniksi “paakuiksi”, koska ne tuovat kivoja
sattumia brownietaikinaan. Poista sitten taateleista kivet ja laita ne sekä
loput ainekset blenderiin pähkinärouheen kanssa. Sekoita tasaiseksi. Joudut
todennäköisesti sammuttamaan blenderin aina välillä, tökkimään browniemassaa ja
blendaamaan lisää, mutta lopulta massa lähtee aika kivasti pyörimään
tehosekoittimessa. Kaada valmis brownietaikina isoon uunivuokaan tai
esimerkiksi kakkuvuokaan. Me käytettiin isoa ja pitkää suorakulmion muotoista
uunivuokaa, joka saatiinkin täytettyä tällä taikinalla ihan piripintaan saakka.
Jos kuitenkin teet puolikkaan annoksen, valitse pienempi vuoka. Laita
brownietaikina uuniin ja paista n. 20-30 minuuttia, riippuen hieman taikinasi
koosta (me tehtiin tupla-annos, joka vaati luonnollisesti myös pidemmän paistoajan).
Tarkkaile taikinan kypsymistä, se on luultavimmin kypsää silloin, kun tikulla
sitä kokeillessasi tikkuun ei tartu taikinaa.

Kuorrute:
2 avocadoa
10 taatelia

5-10 rkl
kaakaojauhetta 

loraus hunajaa

ripaus suolaa

Sekoita kaikkia kuorrutteen ainekset
joko sauvasekottimella tai blenderissä/monitoimikoneella tasaiseksi massaksi.
Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, kaakaojauhetta tai makeutusta. Levitä
kuorrute paistetun (ja mielellään jäähtyneen) browniemassan päälle, leikkaa
palasiksi ja tarjoile. Nauti kahvikupin ja hyvän ystävän tai oman rakkaan kera.
Kunhan nautit!

Untitled

-Laura