Tänä vuonna meikäläisen antamat joululahjat ovat itsetehtyjä. Päätin jo kauan sitten, etten uhraa aikaa tai energiaa turhan krääsän shoppailemiseen, vaan väkerrän lahjat mieluummin ihan omin kätösin. Ja koska en ole niinkään mikään kummoinen käsityöihminen, lahjani painottuvat syötävien juttujen puolelle. Mysliä, raakaherkkuja, leipää, karamelisoituja pähkinöitä, reseptivihkoja…

Untitled

Valmistin eilen ensimmäisen satsin joululahjoja, koska juhlimme ystävieni kanssa illalla pikkujouluja, joissa vaihdoimme lahjat. Paistoin pellillisen tätä rouskuvaa ja pähkinäistä granolaa, jonka sitten jaoin kauniisiin lasipurkkeihin ystäville annettavaksi.

Itsetehdyt lahjat ovat ainakin omasta mielestäni aina paljon arvokkaampia, kuin yksikään turha krääsä tai pakosta keksitty lahja, sillä se ajatus ja vaivannäkö lahjan takana on minulle se, mikä ylipäätään tekee lahjasta lahjan. Ja siksi halusin tänä vuonna panostaa siihen, että teen kaiken itse.

Tämä granola on ollut jo viimeisen vuoden ajan yhtä lempiherkkuani ja pienten empiiristen tutkimusten perusteella se on miellyttänyt muitakin sitä maistaneita. Inspiraatiota granola sai Ainon piparkakkugranolasta, joka kuulosti niin ihanan jouluiselta ja herkulliselta, että heti reseptin bongattuani pistin tuumasta toimeen ja kävin ostamassa ainekset keittiön kaappeihin odottamaan. Minun reseptini oli kuitenkin hieman erilainen ja se noudattelee aikalailla tätä reseptiä, jolla olen aina valmistanut mysliä/granolaa. Tällä kertaa lisäsin joukkoon kuitenkin vielä tattaria tuomaan granolaan rapeutta ja maustoin sen kanelin ja kardemumman lisäksi vielä piparkakkumausteella ja runsaammalla ripauksella suolaa.

Untitled

Kotonani on leijaillut tämän granolan paistamisen jälkeen aivan ihana kardemumman ja kanelin tuoksu, joka huumaa minut joka kerta astuessani kotiovesta sisään. Hyvä syy siis valmistaa pellillinen granolaa, kun kaupanpäälle tulee oikein kotoisa pullan tuoksunkin (ja todennäköisesti tuoksut itsekin parin seuraavan päivän ajan pullalta).

Omaa herkkuani on nauttia granolaa kookosjugurtin, banaaniviipaleiden ja marjojen kera, mutta se sopii myös loistavasti esimerkiksi smoothiebowlin päälle koristeeksi tai maidon kanssa sellaisenaan nautittavaksi. Napsin välillä granolaa myös suoraan purkista, koska rakastan sen rouskuvaa koostumusta ja pähkinäistä makua ihan itsessään, mutta parhaimmalta se maistuu jugurtin, smoothien tai maidon kaverina. Nyt siis siihen reseptiin!

Untitled

Granola (1 iso pellillinen)

2pss pähkinäsekoitusta (käytin Lidlin pähkinä mix pussia) tai n. 5dl erilaisia pähkinöitä (cashew, manteli, hasselpähkinä, saksanpähkinä…)
5dl kaurahiutaleita

1 dl tattaria

0,5 dl kookosöljyä
runsas ripaus suolaa
1tl kanelia
1 tl kardemummaa
2tl piparkakkumaustetta
3-5 rkl hunajaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi pähkinät haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kaada ne suureen kulhoon. Mittaa sekaan kaurahiutaleet ja mausteet ja sekoita. Sulata kookosöljy (jos ei ole jo sulaa) ja sekoita se vielä kaurahiutaleiden, mausteiden ja pähkinöiden joukkoon. Sekoita öljy tasaisesti kaurahiutaleiden ja pähkinöiden joukkoon ja kaada granolamassa sitten leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaisesti. Paista n. 25min välillä varovasti sekoittaen. Granola on valmista, kun se alkaa muuttumaan kullanruskean väriseksi.

Untitled

Aiotteko te tehdä joululahjoja itse? Ja kertokaahan, jos päädyitte kokeilemaan granolan valmistusta!
Ihanaa joulunodotusta!
-Laura