5 x vegaaninen välipala

Välipalat ovat ehkä se hankalin ateria päivästä – mitä syödä ja kuinka paljon, jotta välttyy iltapäivän nälkäkiukulta tai toisaalta taas ei väsähdä työ- tai koulupäivän viimeminuuteilla liian raskaan syömisen takia.
Mulle itselleni kasvisruokavalion koostaminen on ollut alusta alkaen helppoa, mutta nimenomaan väli- ja iltapalojen kanssa olen joskus joutunut kamppailemaan. Mitä kannattaisi syödä? Mikä olisi helppo snäkki ottaa evääksi töihin mukaan? Mitä kannattaisi vetäistä napaan ennen treenaamaan menemistä? Mitä syödä illalla ennen nukkumaanmenoa?
Kun maitorahka tai leipä, jotka tavanomaisesti olisivat ehkä vastauksia edellisiin kysymyksiini, eivät kuulu päivittäiseen ruokavaliooni, tulee väli- ja iltapalojen kanssa käyttää hieman mielikuvitusta. Niiden tulisi olla tarpeeksi täyttäviä, energisoivia ja helppoja valmistaa, jotta kiireisempinäkin päivinä niiden syöminen ei jäisi välistä (kukaan ei nimittäin halua olla lähelläni, jos nälkäkiukku iskee).
Joten täältä pesee nyt meikäläisen vinkit väli- ja iltapaloille! Vaihtoehtoja on toki näiden lisäksi vielä lukuisia, mutta nämä kyseiset setit ovat olleet mun omassa arjessa niin suuressa roolissa, että päätin koota nyt nämä viisi tähän postaukseen.
Mun all time favourite: tuorepuuro. Maailman helpoin välipala kantaa mukana, sillä varsinkin jos sekaan heittää jäisiä marjoja tai hedelmiä, puuro pysyy laukussakin kylmänä yllättävän monta tuntia. Mun tuorepuurot koostuu usein banaanista, kaurahiutaleista, kookosjugurtista, pähkinöistä/manteleista, marjoista ja ripauksesta mausteita.
Tässä reseptipohja tuorepuurolle:
1-1,5dl kaurahiutaleita
2 dl nestettä (vettä, maitoa, kasvimaitoa) TAI 1dl jugurttia/rahkaa ja 1dl maitoa/vettä
2rkl proteiinijauhetta
kourallinen pähkinöitä, siemeniä tai manteleita
puolikas banaani (muussattuna tai paloiteltuna)
kourallinen pakastemarjoja
ripaus suolaa
+lisäksi halutessa kardemummaa, kanelia tai muita mausteita
Sekoita kaikki ainekset esimerkiksi lasipurkissa tai kulhossa ja laita yön yli jääkaappiin turpoamaan.
Tää on usein se, mitä nappaan, jos käyn töiden tai koulun jälkeen nopeasti kotona ennen kun on taas riennettävä seuraavaan paikkaan – riisikakkuja avocadolla ja vihanneksilla & kourallinen pähkinöitä ja mulpereita.
Yksinkertaista, mutta niin hyvää. Kuvassa näkyy pari riisikakkua muussatulla avocadolla, ripauksella yrttimaustetta ja suolaa sekä paprika- ja kurkkuviipaleilla. Niiden lisäksi cashew pähkinöitä ja mulperin marjoja.
Vihanneksia ja hummusta. Tää on täydellinen iltapala, mutta myös toimiva välipala, jonka voi valmistaa seuraavalle päivälle jääkaappiin jo edellisenä iltana odottamaan. Kuvassa vihannesten keskellä on itsetehtyä pinaattihummusta, mutta soossiksi vihanneksille sopisi mikä tahansa tahna, esimerkiksi myös tahini tai jokin pähkinävoi. Jos hummuksen valmistaminen tuntuu vaivalloiselta, sitä saa ostettua myös kaupasta suht. edullisesti sopivan kokoisissa rasioissa, jotka on helppo kuljettaa mukana.
Tässä kuitenkin vielä helppo ohje ihan perus hummukseen:
1 prk kikherneitä
2 valkosipulin kynttä
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1tl juustokuminaa eli jeeraa
ripaus suolaa
ripaus chiliä
loraus kaura- tai mantelimaitoa (auttaa seoksen sekoittumisessa ja tekee hummuksesta hieman kermaisemman makuista)
(2 rkl tahinia)
Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Nauti!
Tää on myös eriitäin matalan kynnyksen välipala – super helppo ja nopea valmistaa, kätevä ottaa vaikka töihinkin mukaan ja samalla myös ihan älyttömän hyvää: jugurttia, mysliä ja hedelmiä/marjoja.
Resepti on yksinkertainen: pohjalle soija- tai kaurajugurttia, sinne sekaan esimerkiksi itsetehtyä mysliä ja hedelmälohkoja tai marjoja. Nam!
Tää on myös yksi niistä helpoista purkkivölipaloista, mitä kannan harva se päivä messissä: chiapuuro suurella maapähkinävoisilmällä. Chiapuuro on tosi nopea valmistaa ja se turpoaa paksuksi puuroksi jo parhaimmillaan vartissa. Tän voi siis hyvin tehdä aamulla ennen päivän menoihin lähtemistä valmiiksi ja napata vaan laukkuun odottamaan välipala-aikaa.
Tässä resepti hyvään ja täyttävään chia puuroon:
0,5dl chia siemeniä
2 dl kasvimaitoa
puolikas banaani (paloiteltuna tai muussattuna)
ripaus suolaa
ripaus kardemummaa
pieni kourallinen pähkinöitä tai siemeniä
lisäksi halutessasi vielä mulpereita, gojimarjoja tai inca marjoja ja suuri nokare pähkinävoita
Sekoita kaikki ainekset esimerkiksi lasipurkissa tai kulhossa. Laita jääkaappiin hetkeksi tekeytymään. Chiapuuro on valmista sitten, kun sen koostumus on hieman paksuuntunut ja siemenet turvonneet.
ilona
Tää postaus tuli tarpeeseen! Itseä alkaa vähän jo kyllästyttää perus rahka ja marjat -combo, mutta tästä sai kivaa vinkkiä! 🙂
http://www.onrooftop.blogspot.fi
Laura
Jes, kiva kuulla!:)
Mari
Ihana postaus ja hyödyllinen!
Mitä prodejauhetta käytät?
Laura
Jihuuu! Hyvä juttu:)) Tällä hetkellä en käytä mitään, mutta oon yleensä käyttänyt vanilijan makusta riisiprotskujauhetta.
Inkeri Kuosa
Tää tuli just oikeeseen aikaan ku alkaa ittellä toi voileipä jo vähän tökkiä,kun sitä lähes joka päivä on eväänä. Tosi hyvän kuulisii reseptejä!♥
Laura
Mahtia!! Kokeilemaan vaan<3
Elina
Kiitos tästä! Omat sekoitukset on samantapaisia, mutta on aina kiva saada uutta inspiraatiota (eväiden teko kun tuppaa menemään aina samalla kaavalla :D)
Kiiramak
Mitä kasvimaitoa suosittelisit ostamaan, lähinnä tuorepuurojen/smoothieiden notkistukseen (okei ehkä myös kahviin)?:) Makeuttamatonta mantelimaitoa tuli joskus kokeiltua, ja puurossa se toimi ihan hyvin mutta kahvissa oli varsin kamalaa:'D