Olipa kerran torstai-ilta, flunssa ja makeanhimo. Olin tylsistynyt kotona, vietin jo toista viikkoa neljän seinän sisällä ja kaipasin tekemistä. Päätin siis leipoa.

Kaivoin yhden lapsuuden herkkuni – pannukakun – reseptin netistä ja muuntelin sen omasta keittiöstä löytyville raaka-aineille sopivaksi. Spelttijauhoa, kauramaitoa, muutama kananmuna ja kookossokeria. Se oli siinä.

Pannarista tuli ihanan pehmeää ja kiinteää, eikä lopputulos maistunut juurikaan alkuperäisestä pannarista poikkeavalta. Minun versioni oli tosin hieman ohuempi, mutta muuten vastasi mielestäni oikein hyvin tuota tuttua suomalaista herkkua.

Resepti on siis maidoton ja siitä saa helposti gluteenittoman vaihtamalla spelttijauhon gluteenittomaan kaurajauhoon tai esimerkiksi tattari-, riisi-, tai mantelijauhoon. Vegaaniseksi reseptin saa korvaamalla kananmunat chiageelillä (1 rkl chiasiemeniä ja 0,5-1dl vettä). Makeutukseen käytin valkoisen sokerin sijaan kookossokeria, mutta mm. ruokosokeri, agavesiirappi, kookosnektari tai hunaja toimisivat myöskin yhtä hyvin.

Helppo pannukakku
(reseptistä tulee pellillinen)

4 kananmunaa
1 l kauramaitoa
5,5 dl jauhoja (käytin spelttijauhoja)
1 tl suolaa
2-3 rkl kookos- tai ruokosokeria (hunaja, agave tai kookosnektari käyvät myös)
1 dl sulaa kookosöljyä / rypsiöljyä / juoksevaa margariinia tai voita

Vatkaa kananmunien rakenne rikki (tai valmista chiageeli, jos et käytä kananmunaa). Lisää maito. Vatkaa kuivat aineet joukkoon, sekä lisää rasva tai öljy. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina turpoamaan noin puoleksi tunniksi.

Vuoraa suurehko vuoka tai uunin pelti leivinpaperilla ja kaada taikina siihen tasaisesti. Paista pannukakkua 15 minuuttia 250°C, alenna sitten lämpöä 225°C ja anna paistua vielä 5-10min. Pannukakku on valmis, kun sillä on kullanruskea pinta ja se ei ole täysin kuiva keskeltä. Tarkkaile siis pannaria sen uunissa olon aikana, ettei lopputulos ole liian kuiva!

Tarjoile (kookos)kermavaahdon, tuoreiden marjojen tai hedelmien ja vaikka hillon tai siirapin kera. Nam!

Jos pannaria tulee mielestäsi liikaa, sen voi huoletta pakastaa! Niin tein minäkin, sillä (ihme kyllä) meillä jäi tätä edellisestä satsista ihan hyvä määrä yli. Ompahan ainakin pannaria pahan päivän varalle pakastimessa odottamassa! Taidankin sulattaa sieltä muutaman palan seuraavaa kahvihetkeä varten…

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja kivaa uutta viikkoa!

-Laura