Helmikuu on ollut tähän mennessä aika ihana. Pakkasilmoja, auringonpaistetta, lunta, talven tuntua, Runebergin torttuja ja laskiaispullia. Enää puuttuu vain hernekeitto ja pulkkamäki – ellei eilen kävelylenkin ohessa laskettua muutamaa jäämäkilaskua oteta lukuun. Siinä tapauksessa puuttuisi enää vain se hernekeitto.

Juhlistettiinkin lähestyvää laskiaista jo hieman etukäteen viime sunnuntaina, kun päätettiin yhdessä Katan kanssa leipoa laskiaispullia. Haluttiin tehdä pullat alusta loppuun itse, poiketen kuitenkin perinteisestä reseptistä – niinkuin meillä aika usein on ollut tapana leivonnassa. Korvattiin vehnäjauhot speltti- ja riisijauhoilla, valkoinen sokeri ruokosokerilla ja hillokin pullien välissä oli hedelmätiivisteellä makeutettua. Kermavaahtona käytettiin tällä kertaa täysin perinteista vispikermaa, joka teki pullista loppujen lopuksi aika lailla niiden perinteisten laskiaispullien makuisia. Tuo maitotuotteen käyttö tosin kostautui sitten jälkikäteen kahden runsaskermaisen pullan jälkeen, kun vatsaa turvotti ikävästi. Mutta kerrankos sitä. Ensi kerralla käytän sitten kasvipohjaista kermaa.

Jotta tekin saisitte nauttia näistä ihanista pullista, ajattelin jakaa reseptin niihin nyt jo hyvissä ajoin ennen laskiaissunnuntaita. Ainekset olivat suht. simppelit, ja ne on myöskin helppo korvata gluteenittomilla tai maidottomilla vaihtoehdoilla.

Laskiaispullat meidän tapaan
n. 15 pullaa

2,5 dl (kasvi)maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,75-1dl (ruoko)sokeria
1-2 tl kardemummaa
1 kananmuna
8-9 dl jauhoja (suosittelen vehnäjauhojen korvaamiseen speltti-, riisi-, tattari- ja kaurajauhoja)
50g voita tai n. 1 dl kookosöljyä
voiteluun kananmunaa

Kuumenna maito kattilassa n. kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja sammuta liesi. Lisää joukkoon sitten suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sekaan sitten jauhomäärästä noin puolet ja sekoita taas tasaiseksi. Sulata voi tai kookosöljy ja lisää se, sekä loput jauhoista muiden ainesten sekaan. Sekoita ja vaivaa taikina sitten tarpeeksi kiinteäksi. Lisäile jauhoja fiiliksen mukaan – taikina kiinteytyy hieman riippuen siitä, mitä jauhoja käyttää. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 20-30min. Laita uuni lämpenemään 225°C.

Kumoa kohonnut taikina jauhotulle pöydälle ja ala pyörittelemään taikinasta haluamasi kokoisia pullia. (Tässä vaiheessa pullia voi vielä kohottaa n. 20-30min, mutta niistä tulee hyviä ilmankin). Voitele pullat kananmunalla ja paista sitten n. 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta on hieman kullanruskea.

Kuvattiin meidän leipomishetkestä video, jonka voi tsekata tästä. Videolla vilahtaa myös resepti sekä pätkiä meidän leipomisprosessista.

Ihania pullahetkiä ja kivaa torstaipäivää!

-Laura