Syksyn ja kylmien ilmojen tullen, olen taas innostunut kokeilemaan keittiössä uusia juttuja. On tehty nyhtökaura-lasagnea, erilaisia pastakastikkeita, granolaa, wokkia ja itsetehtyä pizzaa – ja kokkailuinto sen kuin kasvaa! Harva se päivä mietiskelen, mitä kaikkea sitä voisi taas testailla ja kokeilla nyt, kun ilmojen kylmetessä kotona tulee vietettyä taas enemmän aikaa.

Tällä viikolla tuo uusi kokeiluni oli elämäni ensimmäinen risotto. Rakastan risottoja, mutten ole koskaan tehnyt sellaista itse. Jollakin tapaa sen valmistaminen on tuntunut aina niin vaivalloiselta, vaikka todellisuudessa en ole edes tutustunut resepteihin sen tarkemmin.

IMG_8315

Ja kyllä, nuo ennakkoluulot osoittautuivat nimenomaan ennakkoluuloiksi, kun aloin kokkailuhommiin. Risoton teko – tai ainakin tämän nimenomaisen risoton teko – oli yllättävän helppoa ja oikeastaan todella yksinkertaista. Ainekset ja vesi vain pannulle, mausteet sekaan ja kannen alle n. 30-40 minuutiksi muhimaan. Siinä se ruoka valmistui helposti samalla, kun siivoilin ja järjestelin kotia keskiviikkoillan ratoksi.

Vaikka yksinkertainen tämä resepti olikin, tämä nimenomainen risotto oli kuitenkin tavallista erityisempi siinä mielessä, että käytin risottoriisin sijaan speltinjyviä “riisinä”.

Sain SunSpeltiltä jonkin aikaa sitten testiin muutamia spelttituotteita, joista yksi olivat nämä risottojyvät, jotka tosin jonkin aikaa joutuivat odottamaan kaapissa pannulle pääsyään. Mutta vihdoin tällä viikolla se pannulle pääsy -hetki koitti.

Ja onneksi koittikin, sillä kyseinen ruoka nousi ensimmäisen haarukallisen jälkeen omien lemppariruokieni kärkeen! Nimittäin oli niin herkullista, täyteläistä ja hyvää!

Ja vaikka ehkä arkiruoka olisi, voisin hyvin kuvitella tarjoavani tätä ruokaa myös vaikkapa illallisvieraille osana vähän hienompaa ateriakokonaisuutta. Sopii siis tilaisuuteen kuin tilaisuuteen!

IMG_8327

Ihana syksyinen sieni-quorn risotto
(voit jättää quornian pois tai korvata sen vaikkapa katkaravuilla tai tofulla)

1 pieni sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 paketti herkkusieniä (voit käyttää myös muita sieniä)
1 pussi quorn -kuutioita (pakastehyllystä!)
3dl Sun Spelt risottojyviä (tai risottoriisiä)
2dl kookosmaitoa tai ruokakermaa
5dl vettä
suolaa
chiliä
rosmariinia tai mieleistäsi yrttimaustetta

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi ja kuullota pannulla öljyssä n. 5min. Pese ja viipaloi sienet ja lisää sipulin joukkoon pannulle. Lisää joukkoon myös quorn-kuutiot (tai katkaravut/tofu) sekä vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten spelttijyvät (tai risottoriisi). Laita levy keskilämmölle, mausta risotto suolalla, chilillä ja yrttimausteella ja jätä muhimaan. Sekoittele risottoa noin 5-10 min välein ja kun neste alkaa haihtua, lisää kookosmaitoa pienissä annoksissa aina samalla sekoittaen. Anna hautua, mausta lisää tarvittaessa ja lisäile nestettä, mikäli risotto on kuivaa ja jyvät vielä raakoja. 

Risotto on valmista, kun sen koostumus on muussimainen ja kun spelttijyvät (tai risottoriisit) ovat pehmeitä. Nauti risotto esim. vihersalaatin tai höyrytettyjen vihannesten kanssa.

Huom! Jos teet risoton ilman quorniaa, katkarapuja tai tofua, uunilohi sopii risoton kaveriksi erittäin loistavasti.

IMG_8338

Toivon sydämeni pohjasta, että testaisitte tätä reseptiä ja kertoisitte, mitä mieltä olitte!

Mahtavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua<3

-Laura