Näin vuoden alun tienoilla, kun monilla lähtee iso vaihde päälle, uusi elämä alkaa ja lupauksista ”täytyy pitää kiinni”, halusin vaan tulla muistuttamaan armollisuudesta. Kaikkea ei tarvitse tehdä ja saada juuri nyt ja heti, vaan tärkeintä on, että elät sellaista elämää, joka saa sinut voimaan hyvin ja joka inspiroi sinua.

DSC_0095

Olen oikeastaan aina ollut aika allerginen uuden vuoden lupauksille, vaikka en niitä täysin kritisoikaan. On hienoa, jos vuodenvaihdos saa jonkun ihmisen motivoitumaan liikkumaan ja elämään terveellisemmin, mutta pysyvien elämäntapojen ja muutosten taakse tarvitaan kuitenkin aina sisäinen halu ja motivaatio muutokseen.

Muutoksia tulisi tehdä läpi vuoden ja toistaa tiettyjä asioita pikkuhiljaa niin kauan, että niistä muodostuu automaattisesti pysyviä tapoja. Silloin vuoden vaihdos on rutiinien kannalta samanlainen tapahtuma, kuin viikon vaihtuminen.

DSC_0028

Muistan, kun aloin itse aikoinaan treenaamaan tavoitteellisemmin ja syvennyin ravitsemuksen maailmaan – se todellakin oli tiettyjen asioiden satoja kertoja toistamista, joskus hammastakin purren. En silti koskaan tehnyt sitä vain ”koska pitäisi”, vaan koska tiesin, että se saa minut voimaan paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Olen esimerkiksi aina tykännyt herkutella ja tuolloin muutosten tekemisen aikaan vaikeinta olikin opetella vähentämään sokeria ja oppia korvaamaan herkkuja muilla vaihtoehdoilla. Ihmettelin, miten jotkut sanoivat, ettei heidän oikeastaan edes tee mieli herkkuja ja pystyivät olla ilman niitä helpostikin. Minä kun tarvitsin aina jotakin pientä hyvää silloin tällöin pitkin päivää. Sitten vihdoin aloin pikkuhiljaa hiffaamaan, että taustalla onkin ihan looginen syy: en syö riittävästi oikeaa ruokaa, en juo tarpeeksi vettä enkä ole yrittänyt korvata herkkuja ”paremmilla ja terveellisimmillä” vaihtoehdoilla – siksi minun tekee koko ajan mieli nopeaa energiaa (lue: höttöhiilareita ja sokeria).

DSC_0021
DSC_0272kuvat: Nanna Talvitie

Ja yks kaks, kun aloin tekemään edellämainittuja muutoksia: panostin oikean ruoan syömiseen, riitävään nesteen juomiseen, säännölliseen liikuntaan sekä valmistin herkkuhimoon suuren hedelmäsalaatin tai leivoin jotakin terveellistä herkkua tilalle, alkoi tuloksia tulla. Aloin muodotamaan pikkuhiljaa tapoja, joita toistin päivästä toiseen ja joihin jäin lopulta hyvällä tavalla koukkuun (ja olen niihin koukussa tänäkin päivänä).

Eikä se tie todellakaan ollut mutkaton – tottakai edelleen aina silloin tällöin käyn hakemassa irtokarkkeja ja syön purkillisen Ben&Jerry’siä lauantai-iltana, mutta kaikesta huolimatta se työ, minkä tuolloin tapojen muodotamisen eteen tein, on ollut täysin sen arvoista.


Ja ei, en yritä olla pyhimys tai täydellinen ihminen esimerkilläni – päinvastoin, haluan inspiroida sillä sinua ja muistuttaa sinua, että sinäkin pystyt moiseen, oli tavoitteesi tai unelmasi mikä tahansa. Jokainen meistä pystyy, kun vaan tarpeeksi haluaa. Muutoksia on paljon fiksumpaa tehdä silloin, kun todella on niihin itse valmis ja kun niitä oikeasti, sydämensä pohjasta haluaa.

Ihanaa vuoden ensimmäistä viikkoa<3

Laura