Herätys soi klo 6:00. On pilkkopimeää, kun kampean lämpimän peiton alta ylös. Laitan villasukat jalkaan ja juoksen vessaan, koska se on ainut lämmin paikka asunnossamme tällä hetkellä, kun patterit eivät ole vielä päällä. Peiliin katsoo uniset kasvot, jotka kastelen viileällä vedellä. Katseeni kirkastuu heti. Pesen vielä hampaat, rasvaan ihon ja puen päälle edellisenä iltana valmiiksi eteiseen pinonneeni lenkkikuteet.

Kävelen keittiöön ja juo lasin vettä. Haukkaan puolikkaan banaanin ja muutaman palan lempi raakasuklaatani. Hiukset ponnarille, takki, juoksupanta, sormikkaat ja lenkkarit päälle, musat korville ja ulos.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-1

Lähden juoksemaan kohti Ullanlinnaa ja siellä sijaitsevaa Pilots Helsinkiä, jossa meillä alkaisi alle tunnin päästä Vitamin Well:n järjestämä tilaisuus. Viileä syysviima iskee heti ensimmäisen käännöksen jälkeen kasvoille ja sen kylmyys tuntuu koko kropassa. ”Kyllä tämä vielä tästä”, ajattelin.

Ja kyllä vain – tuo aamuinen juoksulenkki piristi mieltä ja laittoi päivän mukavasti käyntiin. Saavunkin 45min myöhemmin posket punottaen Pilotsille, jossa meitä odottaa Picnicin aamupala, kynttilöiden valaisema upea tila (joka on joskus kuulemma ollut vanha julkinen sauna) ja joukko ihania tyyppejä. Pian starttaa ”Mieli menestyksen tiellä” -luento, jonka aikana tulemme puhumaan siitä, miten mieli ja sen eri ulottuvuudet kontrolloivat käytös- ja ajatusmallejamme.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-18
vitaminwell_pilots_svantegullichsen-12

”Mitä on menestys? Kirjoittakaa ylös, mitä se teille merkitsee”, Rosa, Pilotsin perustaja, aloittaa. Kirjoitan vihkooni kolme kohtaa: 1) Kun on onnellinen arjessa 2) Kun pääsee lähemmäksi omia unelmia ja saavuttaa omia tavoitteita 3) Kun saa tehdä sellaisia asioita, joita rakastaa.

Sitä menestys minulle todella tarkoittaa. Ei rahaa, ei meriittejä, eikä mitään muitakaan yhteiskunnan sanelemien normien toteuttamista. Koen rehellisesti olevani menestynyt ihan joka päivä omassa arjessani. Tämä siksi, koska teen sellaisia asioita päivittäin, mitä voin käsi sydämellä sanoa rakastavani.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-8

Tämä onkin hyvä aasinsilta siihen, mitä sitten käsittelimme tuon aamuisen sessiomme aikana. Rosa esitti mm. teorian ihmismielen eri laaduista: muuttumattoman mielenlaadun sekä kasvun mielenlaadun, jotka vaikuttavat päivittäisiin valintoihimme ja käyttäytymiseemme yllättävän paljon. Se, kumpi mielenlaatu sinulla vallitsee, määrittää sen, miten käyttäydyt, miten ajattelet ja uskotko itseesi.

Muuttumattomuuden mielenlaadun omaava vastustaa kritiikkiä ja palautetta, haluaa näyttää ulkoisesti hyvältä ja menestyvältä, eikä halua joutua arvostelun kohteeksi. Muuttumattomuuden mielenlaatu ei anna tilaa luovuudelle, eikä aja ottamaan riskejä tai tekemään asioita ”fiilispohjalta”. Taustalla on aina ajatus siitä, että ”mitähän muut ajattelevat, jos teen noin”.

Kasvun mielenlaatu taasen antaa tilaa luovuudelle ja itseensä uskomiselle. Kasvun mielenlaatu kannustaa oppimaan uutta, ottamaan vastaan uusia ja tuntemattomia haasteita sekä tukee kehittymistä ihmisenä. Kasvun mielenlaadun omaavat ihmiset uskovat siihen, että jokainen meistä voi oppia taidon kuin taidon, mikäli on valmis tekemään sen eteen töitä.

Teimmekin session alussa hauska testin, jossa selvitettiin eri kysymysten avulla oma mielenlaatu. ”Kasvun mieleenlaatu, mutta hieman myös muuttumattomuuden mielenlaatua”, tuli omaksi tuloksekseni testistä. Olin pisteen päässä ”vahva kasvun mielenlaatu” -tuloksesta. Se sai minut ajattelemaan omia toimintatapojani ja ajatusmallejani yhä syvemmin.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-22
vitaminwell_pilots_svantegullichsen-16

Etenkin nuorempana, halusin olla hyväksytty (niinkuin aika moni varmasti tuossa iässä haluaa). Halusin, ettei minusta puhuta pahaa, eikä arvostella. Halusin näyttää, että olen hyvä. Säikähdin pienestäkin ilkeän sävyisestä kommentista tai letkautuksesta ja menin niistä aina täysin lukkoon. Syytin itseäni asioista, joihin en ollut osallinen. Otin myös turhia syytöksiä niskoilleni. Miellytin, en haastanut riitaa ja suostuin lähes mihin vaan. Kaikki tämä vain siksi, etten osannut sanoa ei.

En uskaltanut olla täysin se, mitä olen. Enkä uskaltanut etsiä itseäni. Pelkäsin. Valitsin usein reitin, joka oli kaikista tasaisin ja joka kantaisi ilman yhteenottoja tai tilanteita, joissa pitäisi olla vahva ja ilmaista suoraan, mitä ajattelin.

Mielenlaatuni oli tuolloin muuttumaton. Halusin olla hyväksytty, halusin miellyttää ja valitsin aina mukavimman reitin. Se jätti jäljen ja siksi luulenkin, että olen tänä päivänä tässä.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-10
vitaminwell_pilots_svantegullichsen-3

Lukiossa aloin ymmärtämään, että jos oikeasti haluan päästä miellyttämisen kierteestä pois, on jotakin myös tehtävä. Silloin päätin uskaltaa ja muutamien sattumusten kautta otinkin jo tuolloin ensimmäisiä askelia kohti omannäköisempää elämää.

Matka, joka silloin alkoi, on sekä vaatinut että antanut paljon. Se on pyyhkinyt tieltäni huonoja ihmissuhteita, tuonut uusia parempia eteeni, antanut mahdollisuuksia, tuottanut joskus pettymyksiä, tiputtanut minut välillä alas, nostanut sieltä taas pikkuhiljaa ylös ja lopulta näyttänyt vaivihkaa suunnan risteyksessä, jossa on täytynyt päättää, kumman reitin valitsee.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-6

Tuolla matkalla se muuttumattomuuden mielenlaatu, mikä on joskus minunkin sisälläni vallinnut, on kääntynytkin kasvun mielenlaaduksi. Vaikka olenkin aina uskonut itseeni ja tiennyt, että minusta on tavoittelemaan unelmiani, on tämä matka, jota olen viimeiset viitisen vuotta kulkenut (ja jota kuljen edelleen) ollut merkittävimmässä asemassa oman mielenlaatuni muokkaamisessa.

Halusin siis tällä pienellä tarinalla ja pohdinnalla muistuttaa siitä, että meillä kaikilla on mahdollisuus. Kyllä, jokainen tulee täysin eri lähtökohdista ja kaikilla on takana oma polkunsa, mutta se ei tee kenestäkään vähäarvoisempaa tai kykenemätöntä kasvamaan. Vaikka juuri sinulla olisi oikea surkeiden sattumusten sarja takanasi, tiedä, ettei se poista sinulta mahdollisuutta kasvun mielenlaadun vahvistamiseen.

vitaminwell_pilots_svantegullichsen-21kuvat: Svante Gullichsen

Jokainen voi oppia matematiikkaa, jokainen voi oppia kieliä. Jokainen voi kehittyä ihmisenä, oppia tunnistamaan omia tuntemuksia sekä oppia ymmärtämään kehon viestejä. Jokainen meistä voi unelmoida ja tavoitella unelmiaan.

Sillä kaikki, mitä siihen tarvitaan, on vain usko itseensä.

Laura

P.s. Suuri kiitos inspiroivasta aamusta Pilots Helsinki ja kiitos Vitamin Well aamusession järjestämisestä<3