Joo, tiedetään. Monilla tulee varmasti kakut ja muut herkut näin viikonlopun juhlien jälkeen ehkä jo korvista ulos – sitä kun helposti innostuu juhlatarjoiluiden äärellä tankkaamaan kakkua palan jos toisenkin – mutta halusin silti tulla jakamaan reseptin tähän taivaalliseen raakakakkuun. Vaikka makeanhimo on nyt ehkä hetkeksi tyydytetty, väitämpä, että parin päivän normiruutiineihin palaamisen jälkeen sitä saattaa löytää itsensä kaivelemasta kaappeja jotakin hyvää päiväkahvin kylkiäiseksi etsiskellen – niinkuin allekirjoittanut. Tässä siis oiva vinkki astetta terveellisempään herkutteluun, minkä pauloista olen itseni nyt viimeaikoina yhä enemmän löytänyt. Ei enää vehnäpullia tai valkoisesta sokerista tehtyjä kakkuja, vaan luonnollisen ja aidon makuisia herkkuja.

Untitled

Kakun loihdimme Liisan kanssa tuossa pari viikkoa takaperin. Oli ihan tavallinen ilta: istuimme keittiön pöydän ääressä hieman tylsistyneinä ja päätimme yks kaks ryhtyä leipomaan. Halusimme luoda jotain täysin omaa – ilman minkäänlaista reseptiä – ja pian olimmekin jo matkalla kauppaan aineksia ostamaan. Missio oli selkeä: halusimme toteuttaa jo pitkään takaraivossa muhineen idean lakritsi-vadelma raakakakusta, jonka pelkkä ajatteleminen oli saanut joka kerta veden kielelle. Pian kakku jo odottikin hyytymistään pakkasessa, ja me yritimme jaksaa odottaa – tämä oli ehkä vaikein vaihe koko leipomisessa… Miten se aika tuntuukin aina menevän niin hitaasti aina silloin, kun jotain kovasti odottaa? Vihdoin kun kuitenkin pääsimme kakkua maistamaan, oli molemmilla sanat vähissä. Suussasulava, kermainen koostumus yhdistettynä kahteen niin klassiseen makuun oli vaan jotain aivan tajutonta. Siis niin hyvää, että söimme kakusta lähes puolet yhdeltä istumalta. Onneksi toinen puoli jäi kuitenkin pakkaseen odottamaan taas seuraavaa kakkuhimoa, ja saimpa myös vietyä palan äidillekin maistiaiseksi – kuulemma parasta kakkua, mitä oli ikinä maistanut. Kyllä tuntui leipureista moinen palaute hyvältä! Tässä siis resepti tähän helppoon, mutta oi niin herkulliseen kakkuumme, olkaa hyvät!

Untitled

Lakritsi-vadelma raakakakku (pähkinätön)

Pohja:
3 dl auringonkukansiemeniä
2,5 dl (n. 8-10kpl) taateleita, me käytimme tuoreita taateleita
1,5 dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa

Lakritsitäyte:
3 dl kookoskermaa (mielellään jääkaappikylmää, jotta koostumus on kiinteä)
4-5 rkl lakritsijuurijauhetta
3 rkl agavesiirappia tai hunajaa
puolikas banaani (säästä toinen puoli vadelmatäytteeseen)
reilu desi kookosöljyä tai sulatettua kaakaovoita
ripaus suolaa


Vadelmatäyte:
3 dl kookoskermaa (mielellään jääkaappikylmää, jotta koostumus on kiinteä)
200g pakastevadelmia
3 rkl agavesiirappia tai hunajaa
reilu desi kookosöljyä tai sulatettua kaakaovoita
puolikas banaani
1 kukkurallinen tl vanilijajauhetta
ripaus suolaa

Valmista ensin pohja blendaamalla kaikki sen ainekset monitoimikoneessa tai esim. sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi (blenderit eivät yleensä sekoita tällaista kovempaa ja tahmeaa massaa niin tehokkaasti, joten siksi pohja kannattaa valmistaa jollakin muulla koneella). Pohja saa jäädä hieman rouheiseksi, joten pienet sattumat siellä täällä eivät haittaa! Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laita se pakkaseen odottamaan täytteiden valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki lakritsitäytteen ainekset tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Maista täytettä ja lisää esim. lakritsia ja suolaa oman maun mukaan. Me halusimme kakkuun vahvan lakritsin maun, ja laitoimme lakritsijauhetta reilusti. Kaada valmis täyte pohjan päälle ja laita vuoka taas pakkaseen vadelmatäytteen valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki vadelmatäytteen ainekset sekaisin tehosekoittimella. Laita valmis massa lakritsikerroksen päälle. Jos haluat kakkuun selkeästi kaksi eri kerrosta, anna lakritsikerroksen olla ensin pakkasessa n. puoli tuntia, ja valmista vasta sitten vadelmatäyte ja kaada se lakukerroksen päälle. Jos haluat kerrosten sekoittuvan keskenään, niinkuin me teimme, voit kaataa vadelmatäytteen oitis lakukerroksen päälle ja pyöritellä kerroksiin marmorimaisen kuvion esim. veitsen avulla. Jos lakritsikerros on kerennyt jo hieman jähmettyä vadelmatäytteen valmistuksen aikana, sitä saattaa joutua hieman nostelemaan vadelmatäytteen sekaan lusikan avulla. Vältä kuitenkin sekoittamasta täytteitä täysin keskenään, jotta marmorimainen kuvio syntyy. Voit myös koota lakritsi- ja vadelmatäytteet päällekkäin, erillisiksi kerroksiksi.

Untitled

Halutessasi voit vielä ripotella valmiin kakun päälle hieman vadelmia koristeeksi. Laita kakku sitten pakkaseen muutamaksi tunniksi jähmettymään. Parhaan makuista kakku on kuitenkin seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet kunnolla muhia ja tekeytyä. Joten jos kärsivällisyyttä riittää, leivo kakku jo edellisenä iltana ja nauti vasta seuraavana päivänä. HUOM! Kakku kannattaa nauttia kohmeisena, sillä koska se on pähkinätön, koostumus on hyvin “nestemäinen” ja kakku sulaessa siitä tulee todella löllöä. Eli ota se hetkeksi sulamaan ja heti kun kakkua pystyy leikkaamaan (vaikka se oli kohmeista) se kannattaa syödä.

Sitten vaan nautiskelemaan! Jos kesäheila on hakusessa, ehdotan, että tarjoatte potentiaalisille ehdokkaille tätä kakkua – kasvaa kuulkaa pisteet ihan silmissä – tosin kokemusta tästä ei ole, mutta uskon jo pelkästään äitini reaktion perusteella, että tällä kakulla on mahdollista hurmata yksi jos toinenkin! Voi tätä toki valmistaa myös ihan omaksi ilokseen, tai vaikka kaverille vietäväksi.

Untitled

Ihania herkkuhetkiä ja hei – kesän ensimmäistä viikkoa!
-Laura