Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Taivaallinen lakritsi-vadelma raakakakku

1.6.2015

Joo, tiedetään. Monilla tulee varmasti kakut ja muut herkut näin viikonlopun juhlien jälkeen ehkä jo korvista ulos – sitä kun helposti innostuu juhlatarjoiluiden äärellä tankkaamaan kakkua palan jos toisenkin – mutta halusin silti tulla jakamaan reseptin tähän taivaalliseen raakakakkuun. Vaikka makeanhimo on nyt ehkä hetkeksi tyydytetty, väitämpä, että parin päivän normiruutiineihin palaamisen jälkeen sitä saattaa löytää itsensä kaivelemasta kaappeja jotakin hyvää päiväkahvin kylkiäiseksi etsiskellen – niinkuin allekirjoittanut. Tässä siis oiva vinkki astetta terveellisempään herkutteluun, minkä pauloista olen itseni nyt viimeaikoina yhä enemmän löytänyt. Ei enää vehnäpullia tai valkoisesta sokerista tehtyjä kakkuja, vaan luonnollisen ja aidon makuisia herkkuja.

Untitled

Kakun loihdimme Liisan kanssa tuossa pari viikkoa takaperin. Oli ihan tavallinen ilta: istuimme keittiön pöydän ääressä hieman tylsistyneinä ja päätimme yks kaks ryhtyä leipomaan. Halusimme luoda jotain täysin omaa – ilman minkäänlaista reseptiä – ja pian olimmekin jo matkalla kauppaan aineksia ostamaan. Missio oli selkeä: halusimme toteuttaa jo pitkään takaraivossa muhineen idean lakritsi-vadelma raakakakusta, jonka pelkkä ajatteleminen oli saanut joka kerta veden kielelle. Pian kakku jo odottikin hyytymistään pakkasessa, ja me yritimme jaksaa odottaa – tämä oli ehkä vaikein vaihe koko leipomisessa… Miten se aika tuntuukin aina menevän niin hitaasti aina silloin, kun jotain kovasti odottaa? Vihdoin kun kuitenkin pääsimme kakkua maistamaan, oli molemmilla sanat vähissä. Suussasulava, kermainen koostumus yhdistettynä kahteen niin klassiseen makuun oli vaan jotain aivan tajutonta. Siis niin hyvää, että söimme kakusta lähes puolet yhdeltä istumalta. Onneksi toinen puoli jäi kuitenkin pakkaseen odottamaan taas seuraavaa kakkuhimoa, ja saimpa myös vietyä palan äidillekin maistiaiseksi – kuulemma parasta kakkua, mitä oli ikinä maistanut. Kyllä tuntui leipureista moinen palaute hyvältä! Tässä siis resepti tähän helppoon, mutta oi niin herkulliseen kakkuumme, olkaa hyvät!

Untitled

Lakritsi-vadelma raakakakku (pähkinätön)

Pohja:
3 dl auringonkukansiemeniä
2,5 dl (n. 8-10kpl) taateleita, me käytimme tuoreita taateleita
1,5 dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa

Lakritsitäyte:
3 dl kookoskermaa (mielellään jääkaappikylmää, jotta koostumus on kiinteä)
4-5 rkl lakritsijuurijauhetta
3 rkl agavesiirappia tai hunajaa
puolikas banaani (säästä toinen puoli vadelmatäytteeseen)
reilu desi kookosöljyä tai sulatettua kaakaovoita
ripaus suolaa


Vadelmatäyte:
3 dl kookoskermaa (mielellään jääkaappikylmää, jotta koostumus on kiinteä)
200g pakastevadelmia
3 rkl agavesiirappia tai hunajaa
reilu desi kookosöljyä tai sulatettua kaakaovoita
puolikas banaani
1 kukkurallinen tl vanilijajauhetta
ripaus suolaa

Valmista ensin pohja blendaamalla kaikki sen ainekset monitoimikoneessa tai esim. sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi (blenderit eivät yleensä sekoita tällaista kovempaa ja tahmeaa massaa niin tehokkaasti, joten siksi pohja kannattaa valmistaa jollakin muulla koneella). Pohja saa jäädä hieman rouheiseksi, joten pienet sattumat siellä täällä eivät haittaa! Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laita se pakkaseen odottamaan täytteiden valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki lakritsitäytteen ainekset tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Maista täytettä ja lisää esim. lakritsia ja suolaa oman maun mukaan. Me halusimme kakkuun vahvan lakritsin maun, ja laitoimme lakritsijauhetta reilusti. Kaada valmis täyte pohjan päälle ja laita vuoka taas pakkaseen vadelmatäytteen valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki vadelmatäytteen ainekset sekaisin tehosekoittimella. Laita valmis massa lakritsikerroksen päälle. Jos haluat kakkuun selkeästi kaksi eri kerrosta, anna lakritsikerroksen olla ensin pakkasessa n. puoli tuntia, ja valmista vasta sitten vadelmatäyte ja kaada se lakukerroksen päälle. Jos haluat kerrosten sekoittuvan keskenään, niinkuin me teimme, voit kaataa vadelmatäytteen oitis lakukerroksen päälle ja pyöritellä kerroksiin marmorimaisen kuvion esim. veitsen avulla. Jos lakritsikerros on kerennyt jo hieman jähmettyä vadelmatäytteen valmistuksen aikana, sitä saattaa joutua hieman nostelemaan vadelmatäytteen sekaan lusikan avulla. Vältä kuitenkin sekoittamasta täytteitä täysin keskenään, jotta marmorimainen kuvio syntyy. Voit myös koota lakritsi- ja vadelmatäytteet päällekkäin, erillisiksi kerroksiksi.

Untitled

Halutessasi voit vielä ripotella valmiin kakun päälle hieman vadelmia koristeeksi. Laita kakku sitten pakkaseen muutamaksi tunniksi jähmettymään. Parhaan makuista kakku on kuitenkin seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet kunnolla muhia ja tekeytyä. Joten jos kärsivällisyyttä riittää, leivo kakku jo edellisenä iltana ja nauti vasta seuraavana päivänä. HUOM! Kakku kannattaa nauttia kohmeisena, sillä koska se on pähkinätön, koostumus on hyvin ”nestemäinen” ja kakku sulaessa siitä tulee todella löllöä. Eli ota se hetkeksi sulamaan ja heti kun kakkua pystyy leikkaamaan (vaikka se oli kohmeista) se kannattaa syödä.

Sitten vaan nautiskelemaan! Jos kesäheila on hakusessa, ehdotan, että tarjoatte potentiaalisille ehdokkaille tätä kakkua – kasvaa kuulkaa pisteet ihan silmissä – tosin kokemusta tästä ei ole, mutta uskon jo pelkästään äitini reaktion perusteella, että tällä kakulla on mahdollista hurmata yksi jos toinenkin! Voi tätä toki valmistaa myös ihan omaksi ilokseen, tai vaikka kaverille vietäväksi.

Untitled

Ihania herkkuhetkiä ja hei – kesän ensimmäistä viikkoa!
-Laura

saatat pitää myös

25 Comments

  • Reply emmi 2.6.2015 at 09:31

    Näyttää ihan törkeen hyvältä, pakko varmaan kokeilla vaikkei taatelit mahalle sovikkaan… no uskon että tän maku on kärvistelyn arvoinen 😀

    • Reply Laura 2.6.2015 at 09:47

      Hahah, joo kokeile ihmeessä! Voit korvata taatelit myäs pehmeillä viikunoilla tai vaikka rusinoilla:) Uskoisin, että toimii myös loistavasti – varsinkin noi viikunat sopis tähän varmasti aika hyvin!

  • Reply Anonyymi 5.6.2015 at 13:47

    En oo koskaan tehny raakakakkua, mutta nyt oli niin hyvänkuulonen resepti että kävin jo ostamassa aineet! Lakritsa ja vadelma, nam!

    • Reply Laura 6.6.2015 at 13:23

      Waude, ihanaa! Toivottavasti kakku onnistuu ja on hyvää:) nauti!

  • Reply Ellae 7.6.2015 at 11:05

    MÄ TARVIIN TÄTÄ NYT

    • Reply Laura 7.6.2015 at 11:08

      MÄ TEEN ENS VIIKOLLA! Miten ois kuvaustreffit ja kakkukahvit?<3

    • Reply Ellae 7.6.2015 at 19:32

      OIS

  • Reply Anonyymi 9.6.2015 at 19:45

    Moikka!

    Tein tämän tänään ja täytyy sanoa, että oli paras kakku mitä olen ikinä maistanut…superhyvää 🙂

    Kiitos kaunis reseptistä <3
    Maria / At Maria's

    • Reply Laura 10.6.2015 at 19:43

      Voi vitsit, aivan ihana kuulla! Tää on kyllä niin taivaallinen kakku<3 Ole hyvä vaan:)

  • Reply Iris 7.8.2015 at 15:22

    Apua! Teen parhaillaan tätä kakkua veljeni huomisiin valmistujaisiin. Olen jo tehnyt pohjan ja lakritsitäytteen, joka jäi tosi löysäksi. Kysymykseni kuuluukin, että miten löysiä täytteiden kuuuluu olla ennen pakastimeen menoa? Tapahtuuko pakkasessa joku hyytymisprosessi vai onko tämä kakku tarkoitus syödä hieman jäisenä vähän semifreddon tapaan? Mulla tuo lakritsitäyte myös juoksettui. Luulen sen johtuneen siitä, että rasvat olivat keskenään eri lämpöisiä (kookoskerma jääkaappikylmää ohjeen neuvojen mukaisesti ja kookosöljy huoneenlämpöistä). Tämän pulman selvitin kuitenkin lämmittämällä täytettä hieman ja sekoittamalla.

    • Reply Laura 7.8.2015 at 15:26

      Hei! Tosiaan, täytteet ovat aika löysiä, kun niihin tulee vaan kookoskermaa ja -öljyä. Öljyn pitäisi hyydyttää kakku pakkasessa, mutta se kyllä sulaa aika nopeasti huoneenlämmössä. Kannattaa siis nauttia vähän kohmeisena, mutta ei kuitenkaan ihan jäisenä. Tämä tosiaan on vähän kakun huono puoli (kun sen tekee pähkinättömänä ilman cashew pähkinöistä tehtyä massaa), että seos on vähän löysempää. Mulla ei silloin tuo seos juoksettunut, mutta hyvä jos selvitit pulman!
      Mutta tosiaankin kakun pitäisi hyytyä pakkasessa ja siitä tulisi tulla ihan tuollainen kiinteä kakku:) Toivottavasti onnistuu ja kakusta tulee hyvää!

    • Reply Iris 7.8.2015 at 18:12

      Kiitos vastauksesta Laura! Kakku on nyt pakkasessa hyytymässä. Yritän ajoittaa kakun pakkasesta jääkaappiin ja edelleen tarjoiltavaksi niin että koostumus olis just sopiva. Voin kertoa huomenna, miten onnistui ja maistuiko juhlavieraille. 🙂

  • Reply Iris 15.8.2015 at 19:47

    Piti vielä palata kertomaan, miten kakku onnistui. Harmillista, mutta lakritsitäyte oli liian löysää. Siinä vaiheessa kun kakkua tarjoiltiin, lakritsimössö valui jo kakkulautasella. Se oli enemminkin kastiketta. Mitäköhän mä tein väärin? Olikohan sillä jotain vaikutusta kun mä vähän lämmitin lakritsatäytettä, koska se juoksettui? Täyte ei siis tullut lämpimäksi, ehkä korkeintaan huoneenlämpöiseksi ja sittenhän se myöhemmin vielä jäähtyi taas kun kakku kuitenkin oli yön yli pakastimessa.

    • Reply Laura 16.1.2016 at 16:50

      Oi kiva kuulla ja anteeksi, etten oo huomannut vastata tähän! Kakku on pähkinätön ja sen takia koostumus on hieman löysempää. Tässä jos käyttää varsinkin kookosöljyä, sulaa se huoneenlämmössä jo tosi nopeasti, mikä tarkoittaa sitä, että kakkumassakin sulaa siinä mukana helposti. Kakku oiskin hyvä tarjoilla puoliksi sulaneena, eli se saisi olla hieman kylmää, kun se syödään. Toinen vaihtoehto saada kakusta kiinteämpi on laittaa massaan liotettuja cashewpähkinöitä ja jättää puolet kookoskermasta pois. Kiva kuitenkin, että kakku sai kehuja ja maistui:)

  • Reply Iris 15.8.2015 at 19:48

    Kakku kyllä sai kehujakin. Makunsa puolesta oli ihan hyvää kumminkin! 🙂

  • Reply Anonyymi 23.9.2015 at 20:40

    Ai että näyttää hyvältä tuo kakku ��Testaan viiko loppuna. mitä kookoskermaa käytitte kakkuun? Meinaan niissäki on aika paljo eroja.

    • Reply Laura 16.1.2016 at 16:50

      Käytän aina spice upin kookoskermaa, se on parasta:)

  • Reply Anonyymi 9.1.2016 at 14:37

    Ai vitsit miten ihana resepti<3 vaikkakin epähuomiossa laitoin kookosöljyä, että kaakaovoita, mikä muuten tässä kakussa on kookosöljyn/kaakaovoib tehtävä, kun pohdin, että onko se ns.pakollinen ainesosa? hetki sitten laitoin pakkaseen ja tein kaksi eri kerrosta, enkä sekoittanut täytteitä! En malta odottaa syömistä!:)

    • Reply Laura 16.1.2016 at 16:51

      Kiva kuulla, tosi kiva, että kokeilit kakkua!:) Kookosöljy tai kaakaovoi on pakollinen, jotta kakku jähmettyy ja "hyytyy" kiinteäksi. 🙂

  • Reply Liza 3.6.2016 at 05:59

    Hei. Tein elämäni ensimmäisen raakakakun ohjeellasi, jonka löysin Greenstreet flown sivuilta. Kakku oli todella hyvän makuinen, vadelmatäyte olisi saanut olla hieman vadelmaisempi, mutta kaiken kaikkiaan kakku oli todella raikas ja maukas. Tein kakun läksiäistarkoituksessa omalle työpaikalle. Tein kakun edellisenä päivänä ja otin sen aamulla pakkasesta ja koska kakku oli tarkoitus syödä neljän tunnin päästä tästä otin sen pariksi tunniksi huoneenlämpöön sulamaan. Kävin välillä kurkkaamassa kakkua ja lakukerros oli aivan sula. Laitoin kakun äkkiä jääkaappiin, kun pakkasta ei ollut saatavilla. Kun oli tarjoilun aika, työkaverit saivat kaapia täytettä vuoasta ja leikata pohjaa mukaan veitsellä, varoen repeävää leivinpaperia. Tein kakun tarkasti ohjeiden mukaan, joten petyin suuresti kun resepti ei toiminutkaan rakenteen puolesta, eikä ohjeissa oltu mainittu, että nautitaan kohmeisena ja ei saa ottaa huoneenlämpöön. Onneksi maku sai kehuja, ja ainakin yksi innostui kokeilemaan lisää raakakakkuja.

    • Reply Laura 5.6.2016 at 07:45

      Moi, ompa harmi kuulla, että kakun kanssa kävi noin.
      Tää kakkuhan on pähkinätön ja sen takia siinä ei oo samanlaista kiinteää rakennetta, kun raakakakuissa yleensä, koska täyte on vaan kookoskermaa ja öljyä. Oonkin itse tehnyt tätä nykyään niin, että laitan täytteeseen puolet liotettuja cashewpähkinöitä ja puolet sitten kookoskermaa – siten kakku ei sula samalla tavalla. Mutta kiitos palautteesta, laitan ohjeeseen, että nautitaan kohmeisena, koska niin se tosiaan täytyy. Itsekin oon huomannut, että kakku sulaa niin helposti.
      Toivottavasti kokeilet tehdä uudestaan ja kakku onnistuisi paremmin sillä kertaa. Pahoittelut vielä, ettei ohjeessa oltu varoitettu moisesta.

  • Reply Unknown 19.6.2016 at 16:11

    Hei!

    Minkä kokoinen irtopohjavuoka on? Näyttää normaalia pienemmältä.

  • Reply maria 19.6.2016 at 16:14

    Entä hyytyisikö kookoskerman ja cashewkerman yhdistelmä täytteissä?

  • Reply Joulupöydän parhaat herkut osa 2. Vadelma-lakritsi raakakakku ja Snickers raakakakku. – MALVIALAN MATKASSA 15.12.2016 at 17:21

    […] kakun reseptin löysin Laurarosilla -blogista, enkä muuttanut siitä mitään muuta, kuin lakritsijauheen määrän. Koska tiesin, […]

    • Reply Laura 16.12.2016 at 05:14

      Hei kiva, että löysit reseptin:)

    Leave a Reply